Jan Ziobro skreślony z kadry B!

Polski Związek Narciarski usunął Jana Ziobrę z kadry B skoczków narciarskich. To pokłosie zachowania 26-latka, który w uderzył w trenerów reprezentacji Polski oraz zaatakował Adama Małysza.

Tomasz Skrzypczyński
Jan Ziobro WP SportoweFakty / Tomasz Madejski / Na zdjęciu: Jan Ziobro

Ostatnie trzy materiały wideo opublikowane przez Jana Ziobrę wywołały wielkie poruszenie w polskim środowisku skoków narciarskich.Skoczek najpierw ogłosił zawieszenie kariery w wieku 26 lat, następnie oskarżył trenerów i działaczy o dyskryminację i bezpodstawne odstawienie od kadry A, a w ostatnim materiale zaatakował Adama Małysza.

- Panie Adamie, niech pan nie straszy, jak ostatnio straszył pan w mediach, że mogę się przeliczyć, bo wie pan bardzo dobrze o tym, że nie powiedziałem jeszcze wszystkiego i jak zacznę mówić, to wtedy dopiero może się zrobić niektórym ludziom z otoczenia bardzo ciepło i nieprzyjemnie - powiedział w najnowszym nagraniu.

Choć głos na ten temat zabrał m.in. prezes Polskiego Związku Narciarskiego Apoloniusz Tajner, wciąż brakowało oficjalnego stanowiska związku.

Wreszcie, w środę na stronie internetowej PZN opublikowano oświadczenie dotyczące ostatnich wypowiedzi Jana Ziobry.

"Po zapoznaniu się z przebiegiem uczestnictwa oraz ze stanowiskiem sztabu szkoleniowego Kadry B oraz Dyrektora Adama Małysza, które dotyczyły publicznych wypowiedzi zawodnika Jana Ziobry, Prezydium PZN stwierdza, że odczucia zawodnika o dyskryminowaniu Go przez członków sztabu szkoleniowego są nieuzasadnione, a powołania do udziału w zawodach FIS były podyktowane tylko i wyłącznie aktualnym poziomem sportowym. Warunków tych, w ocenie sztabu szkoleniowego zawodnik nie spełniał" - czytamy wyjaśnienie związku (pisownia oryginalna).

Ponadto, w związku z zawieszeniem swojej kariery, PZN postanowił usunąć Ziobrę z kadry B.

"W związku z oświadczeniem zawodnika o zawieszeniu swojej kariery sportowej, Prezydium PZN podjęło decyzję o skreśleniu Jana Ziobry ze składu Kadry Narodowej B w skokach narciarskich z dniem 15.01.2018 roku" - poinformowano.

"Prezydium PZN stwierdza także, że medialne zamieszanie w tej sprawie i w tym okresie działa negatywnie na przygotowania zawodników do Igrzysk Olimpijskich i zaleca członkom sztabów szkoleniowych Kadr Narodowych A, B i Młodzieżowej C oraz Dyrektorowi Adamowi Małyszowi, nie udzielanie wypowiedzi na ten temat" - zakończono. Pod oświadczeniem podpisał się prezes Apoloniusz Tajner.

ZOBACZ WIDEO Apoloniusz Tajner krytycznie o Janie Ziobrze. "Szykował się do tego od dłuższego czasu"

Jest teraz więcej niż pewne, że wkrótce Ziobro opublikuje kolejne wideo i odniesie się do decyzji Polskiego Związku Narciarskiego.

Kibicuj polskim skoczkom w Pilocie WP (link sponsorowany)

Czy popierasz decyzję PZN o usunięciu Jana Ziobry z kadry B?