Czy telewizja pokaże mecze barażowe? Mamy jasne stanowisko PGE Ekstraligi

W niedzielę ruszają baraże o PGE Ekstraligę, które powinny dostarczyć wielu emocji. Czy kibice będą mogli obejrzeć oba mecze przed telewizorami? Okazuje się, że działania w tej sprawie zostały już podjęte.

Jarosław Galewski
Patryk Dudek WP SportoweFakty / Mateusz Wójcik / Na zdjęciu: Patryk Dudek
ROW przegrał finał Nice 1.LŻ ze Speed Car Motorem Lublin i będzie musiał walczyć w meczach barażowych. Rywalem rybniczan będzie Falubaz Zielona Góra, który zmagania w PGE Ekstralidze zakończył na siódmej pozycji. Rywalizacja zielonogórsko-rybnicka zapowiada się bardzo ciekawie. Kibice w całej Polsce dopytują, czy będzie ją można obejrzeć w telewizji.

- Aktualny kontrakt telewizyjny z nSport+ nie przewiduje pokazywania meczów barażowych - mówi nam prezes PGE Ekstraligi Wojciech Stępniewski. - Jako podmiot zarządzający rozgrywkami chcemy jednak doprowadzić do sytuacji, żeby któraś ze stacji przeprowadziła transmisje z tych spotkań - dodaje.

Pierwsze kroki zostały już podjęte. Rozpisany został konkurs. - Telewizje otrzymały od nas zapytania i mają 48 godzin na złożenie stosownych ofert - podkreśla Stępniewski. Z naszych informacji wynika, że PGE Ekstraliga w sprawie transmisji z meczów barażowych skontaktowała się z nSport+, Polsatem, TVP i Eurosportem. Przypomnijmy, że pierwsze spotkanie barażowe o PGE Ekstraligę odbędzie się w najbliższą niedzielę w Zielonej Górze.

Na razie nie wiadomo, co z transmisjami meczów barażowych o pierwszą ligę, w których zmierzą się drużyny z Ostrowa Wielkopolskiego i Piły. Stanowisko GKSŻ w tej sprawie ma pojawić się już wkrótce.

ZOBACZ WIDEO #SmakŻużla po gorzowsku

Czy ROW Rybnik zdoła pokonać Falubaz i awansować do PGE Ekstraligi?