Utalentowany Serb Danilo Tasić zasilił wicemistrza Polski

Zdjęcie okładkowe artykułu: WP SportoweFakty / Jacek Wojciechowski / BM Slam Stal
WP SportoweFakty / Jacek Wojciechowski / BM Slam Stal
zdjęcie autora artykułu

BM Slam Stal, która ma u siebie m.in. Przemysława Żołnierewicza i Michała Chylińskiego, zabrała się za wzmocnienie składu zawodnikami spoza Polski. Pierwszym z nich został utalentowany Serb, Danilo Tasić.

Wicemistrz Polski przechodzi do ofensywy. BM Slam Stal poinformowała w piątkowy wieczór, iż kontrakt w Ostrowie Wielkopolskim podpisał 25-letni Serb, Danilo Tasić. Podkoszowy ostatni sezon spędził w ekipie mistrza Cypru, AEK Larnaca. - To wszechstronny zawodnik, który ma za sobą bardzo dobrą serbską szkołę koszykówki. To gracz wciąż młody, ale już z doświadczeniem - powiedział trener Wojciech Kamiński.

Skład żółto-niebieskich zaczyna się rozrastać, są Przemysław Żołnierewicz, Michał Chyliński czy Witalij Kowalenko, do szkoleniowca Kamińskiego dołączyli Artur Pacek oraz Andrzej Urban. Klub z Ostrowa przeszedł do transferowego ataku, teraz drużyna z Ostrowa zaczęła kontraktować koszykarzy spoza Polski. Pierwszym z nich został podkoszowy, mierzący 208 centymetrów Danilo Tasić.

25-latek w swoich pierwszych czterech zawodowych sezonach z powodzeniem reprezentował barwy serbskiego KK Konstantin Nis. Grał też w Rumunii w drużynie Dinamo Bukareszt, notując tam średnio 14,7 punktu oraz 7,5 zbiórki. Ostatni rok, to występy na Cyprze u mistrzów kraju. Tasić pokazał się z bardzo dobrej strony, bo w 21 meczach zdobywał 13,2 punktu, 6,7 zbiórki oraz 2,3 asysty.

Nowy koszykarz BM Slam Stali potrafi przymierzyć z dystansu, w ostatnim sezonie robił to z 36-procentowym powodzeniem. Mierzy 208 centymetrów, ale przy tym jest bardzo mobilny, nie ma problemów z kozłowaniem. Zobaczymy, czy równie dobrze co w dwóch poprzednich latach, będzie prezentował się także w Polsce. Danilo Tasić uchodzi za serbski talent, który jeszcze nie pokazał wszystkiego, na co go stać.

ZOBACZ WIDEO Sofia Ennaoui. Medal zrodzony w bólach

Źródło artykułu: