Zimowe Mistrzostwa Okręgu Wielkopolskiego w pływaniu w doborowej obsadzie

W najbliższy piątek i sobotę w basenach sportowych Term Maltańskich odbędą się Zimowe Mistrzostwa Okręgu Wielkopolskiego w pływaniu. Na starcie zobaczymy aż 4 olimpijczyków, którzy gwarantują wysoki poziom sportowy.

Bartosz Zimkowski
Bartosz Zimkowski
PAP/EPA

531 zawodników zrzeszonych w 39 klubach wystartują w zawodach pływackich, które odbędą się w dniach 17-18 lutego w Termach Maltańskich. Zimowe Mistrzostwa Okręgu to pierwsza, tegoroczna impreza na poznańskim Obiekcie i jednocześnie najważniejszy sprawdzian przed Mistrzostwami Polski Juniorów na krótkim basenie.

Oprócz młodych pływaków, którzy będą przygotowywać się do najważniejszej dla nich imprezy sezonu, wystartują reprezentanci Polski, którzy z pewnością podnoszą rangę tej imprezy. Na basenach sportowych Term Maltańskich wystartuje Konrad Czerniak, który w swoim dorobku ma tytuł wicemistrza świata. Jest również dwukrotnym mistrzem Europy na krótkim basenie oraz uczestnikiem igrzysk olimpijskich w Londynie oraz w Rio de Janeiro. Czerniak będzie największą gwiazdą zawodów, ale obok niego staną zawodnicy aspirujący do europejskiej czołówki. Kacper Majchrzak z miesiąca na miesiąc pływa coraz szybciej i bije kolejne rekordy życiowe. Nasz najlepszy olimpijczyk z Rio, wychowanek Warty Poznań, z pewnością będzie chciał pokazać się poznańskiej publiczności z jak najlepszej strony. W stylu klasycznym faworytem będzie nowy zawodnik poznańskiej Warty Marcin Stolarski.

Grono olimpijczyków uzupełni Anna Dowgiert, która pod okiem trenera Michała Szymańskiego, przygotowuje się w Termach Maltańskich do kolejnych startów. Wśród kobiet warto będzie zwrócić uwagę na poznaniankę Joannę Cieślak, która zdobywała już medale mistrzostw Polski.

W piątek 17.02 zawody rozpoczną się o 9:45 i potrwają przez cały dzień. W sobotę zawody rozpoczną się również o 9:45. Planowane zakończenie zawodów o 13:00.

ZOBACZ WIDEO Ewa Brodnicka: z Ewą Piątkowską już nigdy się nie pogodzimy


Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
×