Wysokie miejsca Polaków na treningu. Jest jedno "ale"

Zdjęcie okładkowe artykułu: PAP / Grzegorz Momot / Na zdjęciu: Piotr Żyła
PAP / Grzegorz Momot / Na zdjęciu: Piotr Żyła
zdjęcie autora artykułu

Piotr Żyła był ósmy, a w sumie czterech Polaków zajęło miejsca w TOP 20 podczas treningu przed kwalifikacjami do konkursu Pucharu Świata w Bischofshofen. Jest jedno "ale".

Sobotni trening w Bischofshofen przebiegał szybko i bez żadnych przeszkód. Zawodnikom towarzyszył wiatr pod narty, a jury testowało różne długości rozbiegów. Seria rozpoczęła się z piątej belki, a niektórzy skakali nawet z dziewiątej.

Na liście startowej było 63 zawodników, ale aż 18 zrezygnowało z udziału w treningu - w tym wielu czołowych skoczków Pucharu Świata - na czele z Ryoyu Kobayashim i Karlem Geigerem.

Pod nieobecność wielkich nazwisk, najwyższą notę na treningu uzyskał Timi Zajc - po skoku na 133,5 metra. Drugi był Yukiya Sato (132,5 m), a trzeci Peter Prevc (132 m).

ZOBACZ WIDEO: Co się dzieje z Kamilem Stochem? "Ma odczucia, że wszystko robi dobrze"

Jeśli zaś chodzi o Polaków, na ósmym miejscu sklasyfikowany został Piotr Żyła (130,5 metra).

Drugą dziesiątkę otworzyli Paweł Wąsek (127 metrów) i Andrzej Stękała (129,5 metra). 17. lokatę na treningu zajął Dawid Kubacki (126,5 m), a wyraźnie od reszty Polaków odstawał Jakub Wolny (tylko 108 metrów).

Na godzinę 14:30 zaplanowano kwalifikacje do zawodów. Start konkursu o godz. 16:00.

Miejsce Zawodnik Kraj Odległość Punkty
1.Timi ZajcSłowenia133.568.2
2.Yukiya SatoJaponia132.564.4
3.Peter PrevcSłowenia132.063.7
4.Manuel FettnerAustria132.062.7
5.Anze LanisekSłowenia129.061.9
6.Stefan KraftAustria128.561.1
7.Niko KytosahoFinlandia129.058.6
8.Piotr ŻyłaPolska130.557.7
9.Jewgienij KlimowRosja130.057.4
10.Halvor Egner GranerudNorwegia125.055.7
11.Paweł WąsekPolska127.055.6
12.Andrzej StękałaPolska129.554.3
17.Dawid KubackiPolska126.551
39.Jakub WolnyPolska108.023.2

Czytaj także:  - Sensacyjny triumfator nie przekonał bukmacherówIgrzyska bez legendy. Znamy skład Japończyków na Pekin

Źródło artykułu: