Oświadczenie Tadeusza Zdunka odnośnie wydarzeń po meczu z Fogo Unią Leszno

Zdjęcie okładkowe artykułu:
zdjęcie autora artykułu

Prezes Stowarzyszenia GKŻ Wybrzeże oraz sponsor tytularny gdańskiego klubu - Tadeusz Zdunek wydał oświadczenie na temat wydarzeń w parku maszyn, które miały miejsce po meczu z Fogo Unią Leszno.

Oświadczenie Tadeusza Zdunka na temat wydarzeń po meczu Renault Zdunek Wybrzeże - Fogo Unia (pisownia oryginalna):

W związku z wydarzeniami, które miały miejsce w parku maszyn po niedzielnym meczu ligowym z Fogo Unią Leszno, a także po zapoznaniu się z treścią oświadczenia wydanego przez Krystiana Pieszczka, w którym zawodnik przedstawia swoją wersję zdarzeń, oświadczamy, co następuje.

[ad=rectangle]

Po zakończeniu spotkania oraz oficjalnej konferencji prasowej, w szatni naszego zespołu doszło do tradycyjnej odprawy z zawodnikami, w której uczestniczyło kierownictwo klubu, trener Stanisław Chomski oraz zawodnicy. Spotkanie to, głównie ze względu na niekorzystny wynik sportowy oraz niepokój drużyny związany z prawdopodobnym wówczas odejściem z klubu szkoleniowca, przybrało emocjonalny, aczkolwiek kulturalny charakter. Po kilkudziesięciu minutach rozmowy oraz wysłuchaniu wszystkich stron zostały podjęte wspólne decyzje. Klub zobowiązał się do przeprowadzenia w poniedziałek ostatecznych rozmów z trenerem Chomskim, natomiast żużlowcy zadeklarowali dalszą walkę o obronę miejsca w najlepszej żużlowej lidze świata. Niestety dobiegające do pozytywnego zakończenia spotkanie zostało zakłócone przez Krzysztofa Pieszczka, który siłą – pomimo zakazu oraz wyraźnych uwag m.in. Artura Mroczki, że jest to spotkanie wyłącznie z udziałem zawodników, trenera oraz osób decyzyjnych – wszedł do szatni. Opinie wyrażane przez Pana Pieszczka dalekie były od kulturalnych, wobec czego został on ostatecznie wyproszony ze spotkania. Opuszczając pomieszczenie Pan Krzysztof Pieszczek czynił niewybredne uwagi w stronę Artura Mroczki, co miało ciąg dalszy w parku maszyn.
Z posiadanej przez nas wiedzy, tj. własnych obserwacji oraz z relacji kilkunastu świadków zdarzeń wynika, że niewątpliwymi prowodyrami zajść był właśnie Pan Krzysztof Pieszczek oraz Pan Paweł Hlib, który tego dnia pełnił funkcję mechanika Thomasa H. Jonassona. Opisywane w oświadczeniu Krystiana Pieszczka "grzeczne wyprowadzenie brata Artura Mroczki z parku maszyn" oraz jego późniejszy powrót i "rzucenie się" z pięściami nie przedstawia faktycznego przebiegu zdarzeń.
Na potwierdzenie przedstawianych przez nas faktów klub wystąpił do Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Gdańsku o zapis z monitoringu, który według naszej wiedzy zarejestrował przebieg zdarzeń. Po analizie materiału filmowego oraz przeprowadzeniu rozmów z zainteresowanymi osobami zostaną podjęte decyzje odnośnie ewentualnych środków dyscyplinarnych. Rozwiązania sytuacji spodziewać się należy w przyszłym tygodniu, po rozegraniu wyjazdowego meczu we Wrocławiu.
Na zakończenie podkreślamy, że niezmienny pozostaje cel sportowy, czyli utrzymanie w ENEA Ekstralidze. Nieustannie walczymy także o obniżenie kosztów funkcjonowania klubu, co udało się już w znacznej mierze osiągnąć.

Tadeusz Zdunek (Prezes Zarządu GKŻ Wybrzeże)

Jesteśmy na Facebooku. Dołącz do nas!

Źródło artykułu:
machujski
Odpowiedz
Chłopak ma kontrakt, wyjeżdża na tor ryzykuje życie i chce za to pieniędzy. Czy ktoś słyszał, że Zdunek rozdaje za darmo samochody? Też chce kasę albo komornika wyśle natychmiast. Tak czy inac Czytaj całość
Mik
Odpowiedz
sypie się jak w Gnieźnie w zeszłym sezonie
eire
Odpowiedz
Wybrzeże pa , tym razem na dłużej .
Maciej Paprocki
Odpowiedz
Widać że skoro nie dajemy Wam emocji na torze to chociaż damy na SF :) Grudziądz, Toruń< Rzeszów , strasznie się przejmujecie losem GKS :) Dzięki :)
Łukaszek z Falubazu