Oświadczenie prezydent Ostrowa: Jestem zdeterminowana, by kibice otrzymali produkt na najwyższym poziomie

Prezydent Ostrowa Wielkopolskiego Beata Klimek wydała specjalne oświadczenie, w którym zaprzecza, że wyprosiła ze stadionu TŻ Ostrovia. Władze miasta liczą na starty Betard Sparty Wrocław w ich mieście.

Dawid Cysarz
WP SportoweFakty / Wojciech Tarchalski

OŚWIADCZENIE

W związku z informacją zamieszczoną na jednej ze stron internetowych, jakoby Prezydent Ostrowa Wielkopolskiego "wyprosiła ze stadionu miejskiego żużlową Ostrovię", stanowczo oświadczam, że jest to informacja nieprawdziwa.

Nigdy nie rozmawiałam z władzami nowo powstałego stowarzyszenia Towarzystwo Żużlowe Ostrovia o opuszczeniu przez jego działaczy Stadionu Miejskiego. Stowarzyszenie to nie posiada umowy na wynajem tego obiektu, nie mogło go zatem opuścić. Jeżeli zarząd nowego stowarzyszenia zdecyduje się na złożenie wniosku o wynajem obiektu, taki wniosek zostanie rozpatrzony. Natomiast Żużlowy Klub Sportowy Ostrovia, na mocy obowiązującej umowy, nadal zajmuje część biurową stadionu.

W artykule zawarto także nieprawdziwą informację o postawieniu TŻ Ostrovii warunku najmu obiektu za kwotę 11 tysięcy złotych. Jest to również nieprawda, ponieważ Gmina Miasto Ostrów Wielkopolski ogłosiła przetarg na wydzierżawienie całego Stadionu Miejskiego wraz z otaczającym go terenem za kwotę 11,5 tysiąca złotych. Żaden podmiot nie przystąpił do tego przetargu, w związku z tym Gmina Miasto Ostrów Wielkopolski, będąc właścicielem obiektu, prowadzi rozmowy na temat jego wynajęcia. Jednym z podmiotów zainteresowanych korzystaniem z ostrowskiego stadionu jest WTS Sparta Wrocław.

Występy wrocławskiego klubu w Ostrowie Wielkopolskim nie oznaczają jednak odsunięcia od korzystania z miejskiego obiektu klubów ostrowskich. Uzgodnienia prowadzone wspólnie z przedstawicielami WTS Sparty Wrocław oraz TŻ Ostrovii miały na celu wypracowanie harmonogramu umożliwiającego korzystanie ze stadionu ekstarligowej drużynie z Wrocławia i ostrowskiej szkółce żużlowej. Należy podkreślić, że intencją miasta jest pogodzenie potrzeb tych klubów.

Podkreślam stanowczo, że jako przedstawiciel władz Miasta, właściciela Stadionu Miejskiego w Ostrowie Wielkopolskim, prowadzić będę dalsze rozmowy mające na celu rozgrywanie meczów WTS Sparty Wrocław na ostrowskim torze. Jestem zdeterminowana, by w momencie braku ostrowskiej drużyny w żużlowych rozgrywkach ligowych, kibice żużla w Ostrowie mieli szansę otrzymać produkt na najwyższym poziomie.

Z przykrością odnotowuję pojawienie się w przestrzeni publicznej informacji złożonej z domysłów i fałszywych tez, które podgrzewając atmosferę mogą negatywnie wpłynąć na finalizację rozmów. Nie służy to dobrze ani ostrowskiemu żużlowi, ani ostrowskim kibicom, którzy, jak nikt inny, zasługują na widowiska sportowe w wykonaniu najlepszych żużlowców świata.

Należy podkreślić, że Prezydent Miasta Ostrowa Wielkopolskiego nie jest stroną uzgodnień prowadzonych między wspomnianymi klubami, a ich wyniki i założenia w żaden sposób nie wpłyną na podejmowane przez Miasto decyzje.

Beata Klimek
Prezydent Ostrowa Wielkopolskiego