• Zimowe

Popiera Kadyrowa i trenował w Warszawie?! Jest stanowisko klubu

Chazmat Czimajew pojawił się w warszawskim WCA Fight Team, co wywołało poruszenie w sieci. W mediach społecznościowych klub odniósł się do wizyty zwolennika Ramzana Kadyrowa.

Łukasz Witczyk
Chamzat Czimajew Getty Images / James Gilbert / Na zdjęciu: Chamzat Czimajew
W środę na matach Warszawskiego Centrum Atletyki trenowali Darren Till i Chamzat Czimajew. Drugi z nich, jak podaje portal mma.pl, pojawiał się już w Polsce zanim został zawodnikiem UFC. Obecnie Czimajew przygotowuje się do wrześniowego pojedynku z Natem Diazem.

Wspólnym zdjęciem z nim pochwalił się w sieci znany z freak fightów Amadeusz "Ferrari" Roślik. Obecność Rosjanina wywołała jednak spore poruszenie. Wszystko ze względu na jego powiązania z szefem Republiki Czeczeńskiej Ramzanem Kadyrowem, który jawnie wspiera Rosjan w wojnie w Ukrainie.

Internauci byli oburzeni tym, że zwolennik czeczeńskiego przywódcy zjawił się w warszawskim klubie i trenował bez żadnych przeszkód. Głos w tej sprawie zabrało samo Warszawskie Centrum Atletyki, które na Facebooku opublikowało oświadczenie.

ZOBACZ WIDEO: Romanowski o kulisach KSW i wybrykach w reprezentacji, Śmiełowski o Kaczmarczyku

"W związku z medialnymi informacjami dotyczącymi faktu pojawienia się w naszym klubie zawodnika MMA Khamzata Chimaeva, pragniemy poinformować iż Khamzat Chimaev NIE BYŁ gościem Warszawskiego Centrum Atletyki, co zasugerowały niektóre media. Zawodnik faktycznie pojawił się w naszym klubie, gdzie jednorazowo przeprowadził trening - zrobił to jednak wykupując jednorazowe wejście, co uczynić może każdy chcący odwiedzić WCA" - czytamy w oświadczeniu.

"Niestety, w czasie pobytu Khamzata Chimaeva w WCA, nie było nikogo z kadry trenerskiej oraz Zarządu WCA, kto mógłby zareagować na tę sytuację. Zawodnik nie został rozpoznany przez nasze pracownice z recepcji i dzięki temu mógł odbyć trening na naszej sali. Jest nam przykro w związku z zaistniałą sytuacją" - dodano.

Czytaj także:
Mistrz wściekły na UFC. "Straciłem milion dolarów"
Wrzosek cięższy od Sarary. Perfekcyjne ważenie przed KSW 73

Jeżeli chcesz być na bieżąco ze sportem, zapisz się na codzienną porcję najważniejszych newsów. Skorzystaj z naszego chatbota, klikając TUTAJ.

Polub Sporty Walki na Facebooku
WP SportoweFakty