Oświadczenie zarządu Górnika Zabrze dot. zamieszek w trakcie Wielkich Derbów Śląska

Zarząd Górnika Zabrze SSA stanowczo potępił zachowanie grupy pseudokibiców, którzy w trakcie II połowy Wielkich Derbów Śląska wyrywali krzesełka na swoim sektorze i rzucali nimi w kierunku ochrony, a także na murawę chorzowskiego stadionu.

Marcin Ziach

Takie karygodne zachowania nie mogą mieć miejsca i Górnik Zabrze SSA w żaden sposób nie identyfikuje się z grupą pseudokibiców Górnika odpowiedzialną za zniszczenia na stadionie w Chorzowie. Osoby, które przyczyniły się do wspomnianych zniszczeń i dewastowania mienia zostaną zobowiązane do naprawy poczynionych szkód.

Wielkie Derby Śląska powinny być przykładem pozytywnego kibicowania dla całego środowiska piłkarskiego w naszym kraju, a wyzwoliły na trybunach niezwykle negatywne emocje. Mamy nadzieję, że w przyszłości do tak gorszących scen już nie dojdzie i Wielkie Derby Śląska będą rozgrywane w sportowej atmosferze.

W poprzednich latach mecze Górnika z Ruchem były wielokrotnie przykładem twardej walki na murawie i kulturalnego dopingu na trybunach ze strony sympatyków obu drużyn. Kibice Górnika i Ruchu muszą przede wszystkim pamiętać o wzajemnym szacunku, wartości tak bardzo cenionej na Śląsku.

Zarząd Górnika Zabrze SSA dziękuje swoim piłkarzom za maksymalne zaangażowanie w trakcie Wielkich Derbów Śląska. - Zawodnicy pokazali naprawdę dojrzały futbol, wkładając w grę wszystkie siły. I za to jestem im wdzięczny - mówi Artur Jankowski, prezes zabrzańskiego klubu.