WP SportoweFakty.wp.pl – wiadomości sportowe, relacje live, wyniki meczów

Kokpit Kibice
Relacje na żywo
  • wszystkie
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Żużel
  • Koszykówka
  • Piłka ręczna
  • Skoki narciarskie
  • Tenis

Barcelonie grozi wyrzucenie z Pucharu Króla. Katalończycy złamali ważny przepis

W Hiszpanii wielkie zamieszanie. Media piszą, że Barcelona wystawiła nieuprawnionego zawodnika w Pucharze Króla. Klub odpowiada, że wszystko jest zgodne z nowymi przepisami. Konsekwencje mogą być bardzo poważne.
Robert Czykiel
Robert Czykiel
Getty Images / Alex Caparros / Na zdjęciu: piłkarze FC Barcelona

W 1/8 finału Pucharu Króla FC Barcelona przegrała z Levante UD 1:2. Katalończycy w czwartek zagrają rewanż, w którym rozstrzygną się losy ich awansu. Możliwe jednak, że nawet po odrobieniu strat nie zagrają w następnej rundzie. Hiszpańskie media alarmują, że mogło dojść do złamania przepisów.

Afera dotyczy Chumiego Brandariza. 19-latek na co dzień gra w drugiej drużynie. Trener Ernesto Valverde jednak dał mu zagrać 58 minut przeciwko Levante. Problem polega na tym, że w ostatnim meczu rezerw zobaczył piątą żółtą kartkę w sezonie. Jeden z zapisów regulaminu mówi, że z tego powodu zawieszenie za kartki powinno obowiązywać we wszystkich rozgrywkach.

"Duma Katalonii" jednak odpowiada, że w listopadzie ubiegłego roku zmieniły się niektóre przepisy i według nich nastolatek mógł wystąpić w Pucharze Króla.

Levante nie zgłosiło protestu w tej sprawie, ale z własnej inicjatywy przygląda się jej hiszpańska federacja. Zapadła decyzja, że trzeba ją przekazać do rozpatrzenia w trybie pilnym Trybunałowi Arbitrażowemu ds. Sportu.

Decyzję mamy poznać w ciągu 48 godzin. Czasu jest mało, bo na piątek zaplanowane jest losowanie ćwierćfinałów. Co grozi Barcelonie? Nawet wyrzucenie z Pucharu Króla. Media przypominają, że już raz zastosowaną taką karę i ofiarą padł Real Madryt. W 2015 roku "Królewscy" zostali zdyskwalifikowani za występ nieuprawnionego Denisa Czeryszewa.

ZOBACZ WIDEO Rajd Dakar to wyzwanie dla nadludzi. "Chylę przed nimi czoła"



Redakcja WP SportoweFakty na Instagramie, śledź nasze STORIES!

Czy Barcelona powinna zostać wyrzucona z Pucharu Króla?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Polub Piłkę Nożną na Facebooku
Zgłoś błąd
Sport

Komentarze (1):

[ Anuluj ] Odpowiadasz na komentarz:

Dowiedz się jak umieszczać linki od tagów, pogrubiać tekst, itp.
  • wisus54 0
    Mecz Barcelony z Levante i kuriozalne dwie bramki które zaliczono Dembele. W pierwszym przypadku obrońca nieszczęśliwie kopie piłkę od bramki która odbija się od Dembele i wpada do siatki po rękach interweniującego bramkarza. Przy drugiej bramce Dembele raczej dośrodkowuje niż strzela a bramkarz odbijając piłkę która bez jego interwencji nie trafiła by do bramki. Obie bramki mimo iż Dembele w obu przypadkach nie zamierzał strzelać na bramkę są zaliczone jako gole napastnika. Liga włoska Piątek strzela główką w światło bramki obrońca odbija nieszczęśliwie piłkę i wpada ona do siatki, jest gol samobójczy. Uzasadnienie piłka była skierowana w stronę bramkarza i pewnie by ją złapał. Równie sprzecznych interpretacji nie spotkałem już dawno. Przy czym w przypadku Dembele sytuacja była w 30 i 31 minucie spotkania czyli minuta po minucie.
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
Pokaż więcej komentarzy (1)
Pokaż więcej komentarzy (1)
Pokaż więcej komentarzy (1)
Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
×
Sport na ×