• Skoki narciarskie

Final Six Ligi Narodów. Kibice mają jasne stanowisko wobec Vitala Heynena

Reprezentacja Polski zdobyła brąz podczas Final Six Ligi Narodów, ale podczas ostatniego meczu nie było z kadrą Vitala Heynena, co spowodowało wiele kontrowersji. Kibice mają inne zdanie od telewizyjnych ekspertów.
Dominika Pawlik
Getty Images / Matteo Ciambelli / Na zdjęciu: Vital Heynen

Trener Vital Heynen jeszcze przed wylotem do Chicago zadecydował, że z kadrą zostanie tylko podczas meczów grupowych, jakby nie dając wiary, że jego podopieczni wywalczą awans do półfinału. Reprezentacja Polski sprawiła jednak niespodziankę, pokonała Brazylię i Iran.

Belg postanowił więc zostać dopóki jego drużyna będzie wygrywać. Po porażce z Rosjanami postanowił wrócić do Zakopanego i kadrę poprowadził Jakub Bednaruk. Z dobrym skutkiem, bo Biało-Czerwoni znów pokonali Brazylię i sięgnęli po brązowy medal.

Czytaj też:
-> Final Six Ligi Narodów. Vital Heynen uzgodnił wyjazd z zawodnikami i PZPS-em, ale... nie z prezesem związku
-> Dominika Pawlik: Wiele hałasu o nic, czyli (nie) zwalniajmy Vitala Heynena za medal! (komentarz)

Opuszczenie siatkarzy w Chicago oburzył ekspertów i komentatorów Polsatu oraz TVP Sport. Wśród kibiców reakcje były różne. Pod jednym z naszych artykułów zamieściliśmy ankietę w tej sprawie. Oddano w niej ponad 17 tysięcy głosów (stan na 15 lipca, godz. 14:00). 76 procent biorących w głosowaniu osób oceniło decyzję Heynena o wyjeździe dobrze lub neutralnie. Tylko 24 proc. kibiców uznało, że trener źle postąpił.

Po całym zdarzeniu pojawiły się nawet głosy, że Vital Heynen nie powinien dłużej piastować funkcji trenera reprezentacji Polski. Wszystko przez to, że Jacek Kasprzyk, prezes PZPS, wyjawił na antenie Polsatu, że nie wiedział o wyjeździe Belga z Chicago przed meczem o medal. Poinformowani o tym fakcie byli jednak menadżer kadry oraz dyrektor pionu szkoleniowego, którzy kupowali mu bilet powrotny do Polski.

ZOBACZ WIDEO: Robert Lewandowski nie patyczkuje się. "Szkolenie jest na niskim poziomie"

Zapytaliśmy więc czytelników, czy Vital Heynen w dalszym ciągu powinien być trenerem Biało-Czerwonych. Udział w ankiecie wzięło blisko 22 tysiące osób. 95 procent respondentów nie ma wątpliwości, szkoleniowiec jest odpowiednią osobą na swoim stanowisku.

Polub Siatkówkę na Facebooku
WP SportoweFakty

• Stanisław Boberowicz Zgłoś komentarz
    Dość głupot,żenujących wypowiedzi. Facet rzetelnie pracuje,ma wyniki, a wy Prezesiki i komentatory n ie mając nic do roboty, siejecie zamęt. Na tym polega wasze "robienie klimatu"
    wokół siatkówki. Na bzdurach i niepokoju wam zależy. Panowie, przyciac trochę jęzory i odrobinę pomyslunku.Panie Kasprzyk, czy Heynen ma Panu meldować osobiście(raportować), co robi w domu oraz w wc? Jonasz
    • Marcin Derbowski Zgłoś komentarz
      Wanio idz wypasc slimaki do niczego innego sie nie nadajesz.
      • Stanisław Ryfka Zgłoś komentarz
        Wp nie siej fermentu tam gdzie go nie ma.Wasi komentatorzy sportowi to totalne dno
        • Piotr Wachnik Zgłoś komentarz
          no i git ! Bravo Heynen , czekamy na kolejne sukcesy !!!
          • Ireneusz Cichy Zgłoś komentarz
            Przede wszystkim jest trenerem pierwszego zespołu, a nie drugiego składu. Dziennikarzyny znowu rozrabiają, co może odbić się brakiem awansu na Olimpiadę. Pseudo dziennikarzyny - do bydy i
            siezieć cicho.
            • Sławomir Chamier-Cieminski Zgłoś komentarz
              Zaistniała sytuacja pokazuje amatorkę w związku. Przecież trener lecący do USA, do kadry sam sobie biletu nie kupił, daty wylotu i powrotu musiały być podane wcześnij. Brak komunikacji
              wewnątrz związku.
              • Kuba Malarz Zgłoś komentarz
                Trener odpowiada za zespół, Trener - jeśli mu powierzamy drużynę - ma prawo decydować o formie w jakiej prowadzi zespół, Trener - dobiera sobie współpracowników, takich, którzy
                akceptują jego metody działania. Trener - rozmawia z drużyna, Trener - odpowiada za wynik. W każdej metodzie jest potrzebna odrobina szaleństwa. Ci, którzy znają choćby z medialnych przekazów Vitala Heynena - wiedzą, ze należny on do grona bardzo niekonwencjonalnych szkoleniowców - ja miałem z nim styczność jako sędzia liniowy bardzo dawno temu, kiedy przyjechał do Polski z Noliko Maseik na rozgrywki pucharowe. Już wtedy widziałem, że jego metody odbiegają od przyjętych konwenansów. Widać to było także w czasie Mistrzostw Świata w Polsce kiedy był z reprezentacją Niemiec. Na kolejnych z kadra Polski także. Mój apel do krytykantów - dajcie spokój, dajcie człowiekowi pracować wg jego sposobu pracy, bo przynosi to efekty. Nie wtrącajmy się w jego prace. Skoro powierzyliśmy mu kadrę, niech pracuje tak, jak uważa to za zasadne. Są priorytety w pracy każdego człowieka, on także ustala swoje wartości. Jak będziemy się w jego pracę wtrącać, to powie do widzenia i bezie miał racje. nie wiem dlaczego, może to taka natura naszego kraju, że wszyscy się na wszystkim znają i we wszystkim mają swoje ostateczne zdanie. Ale tym sposobem niszczymy wartościowe osoby. Osobiście uważam, że słowa Prezesa PZPS, z całym szacunkiem dla pana Jacka Kasprzyka, są nie na miejscu i pod publiczkę. Wiadomo było już przed mistrzostwami, że Trener wraca do Polski, po to wziął ze sobą Kubę Bednaruka. Panie Prezesie - proszę się nie dawać podpuszczać dziennikarzom i komentatorom sportowym. Proszę dać trenerowi pracować wg jego metody, a nie tak jak chce to grono. Wtedy będziemy mieli team i ekipę, jakiej oczekujemy. Krytycy są potrzebni, ale słowa krytyki płynące w tej kwestii są przesadne (aby nie powiedzieć zawistne - jak to w naszym kraju bywa)
                • Tomasz Matuska Zgłoś komentarz
                  PZPS i komentatorzy telewizyjni to śmieszni ludzie
                  • Henryk Pliszka Zgłoś komentarz
                    Prezes siatkówki niech podda się do dymisji oraz cały zarząd z Czarneckim na czele.
                    • Henio 55 Zgłoś komentarz
                      ZA DUZO ZROBIL JUZ DOBREGO A W POLSCE JAK ZWYKLE SA MEDRCY OD SIATKOWKI TWIERDZACY ZE WIEDZA LEPIEJ CO ROBIC...MAMY DOBREGO TRENERA TO GO BRONMY...TAKI TRENER NALEZY NAM SIE TEZ DO KADRY
                      PILKARSKIEJ,ALE DO TEGO TRZEBA USUNAC BONKA.
                      • Grubcio07 Zgłoś komentarz
                        Brawa dla Heynena, żaden polski trener by się nie odważył na taki krok. Dzięki temu zajęcie 3 miejsca jest jeszcze 2 razy cenniejsze. Zawodnicy udowodnili wszystkim, a przede wszystkim
                        sobie, że nawet bez głównego trenera mogą ograć Brazylię. To ich mega wzmocni mentalnie. ps. Prezes do zwolnienia
                        • KaśkaMaryśka Zgłoś komentarz
                          Gratulacje dla siatkarzy i całego sztabu:))). Uważam,że trener Bednaruk godnie zastąpił Heynena. Szkoda,że Heynen nie mógł być do końca i cieszyć się z wszystkimi. Nie ukrywał tego
                          wcześniej, że nie będzie z siatkarzami do ostatniego meczu, więc zupełnie zbędne są te ataki dziennikarzy, nawet nie na miejscu. Trener Heynen póki co pokazuje, że umie stworzyć z różnych ludzi świetny zespół, który cieszy swą grą kibiców. Kibice, co pokazała ankieta, stoją za nim murem - TRENERZE! MASZ NASZE WSPARCIE!
                          • Obserwatorek Zgłoś komentarz
                            Heynen jest wybitnym trenerem , kochają go kibice i siatkarze . Kto go nie lubi ? Pseudo znawcy siatkówki z Wanio na czele . Odczepcie sie od trenera .
                            Zobacz więcej komentarzy (20)