WP SportoweFakty.wp.pl – wiadomości sportowe, relacje live, wyniki meczów

• Skoki narciarskie

Oświadczenie prezesa PZT w sprawie dyskwalifikacji tenisistów

W czwartek decyzją organu ITU, Arkadiusz Kocyła i Piotr Gadomski zostali zdyskwalifikowanych za naruszenie przepisów antykorupcyjnych. Do zaistniałej sytuacji odniósł się prezes Polskiego Związku Tenisowego, Jacek Muzolf.
Dominika Pawlik

Treść oświadczenia Prezesa Polskiego Związku Tenisowego:

"Za złamanie przepisów programu antykorupcyjnego, decyzją Tennis Integrity Unit (TIU), organu który funkcjonuje przy Międzynarodowej Federacji Tenisowej (ITF), dwóch polskich zawodników, Piotr Gadomski i Arkadiusz Kocyła, ukarani zostali finansowo i zdyskwalifikowani, odpowiednio na siedem i na pięć lat.

W imieniu władz Polskiego Związku Tenisowego wyrażamy swoje wielkie zdumienie zaistniałą sytuacją. Jednocześnie w sposób jak najsurowszy potępiamy zarówno samo zjawisko, jak i fakt, że to przedstawiciele naszego kraju znaleźli się wśród osób, uczestniczących w zabronionym procesie ustawiania zawodowych pojedynków tenisowych.

W związku z zaistniałą sytuacją informujemy, że Piotr Gadomski, który uczestniczył w dwóch ważnych dla nas programach, akcji Klub Kibica oraz internetowej telewizji PZT, ze skutkiem natychmiastowym został odsunięty od udziału w obu tych przedsięwzięciach. Podjęliśmy też decyzję o unieważnieniu jego licencji zawodniczej.

O innych postanowieniach w odniesieniu do obu zawodników, a także o konkretnych działaniach Polskiego Związku Tenisowego, mających na celu intensywniejsze niż do tej pory uświadamianie naszym reprezentantom zagrożeń, z jakimi już mają i niestety coraz częściej będą teraz mieć do czynienia podczas zawodowych turniejów, poinformujemy wkrótce.

Za Zarząd Polskiego Związku Tenisowego
Prezes
Jacek Muzolf"

Marit Bjoergen trenuje w 6. miesiącu ciąży. Narciarką zainteresowali się naukowcy

Polub Tenis na Facebooku
inf. prasowa

[ Anuluj ] Odpowiadasz na komentarz:

Dowiedz się jak umieszczać linki od tagów, pogrubiać tekst, itp.
  • Radva Ninja 0
    Muzolf logic. Zamiast pogadać najpierw z Gadomskim, ewentualnie dogadać się, że go "zawieszają" w obowiązkach KK i TP do czasu wyjaśnienia, to od razu z grubej rury.

Za to Kocyła siedzi cicho, co do niego widocznie nie ma wątpliwości.

• grolo 0
    Uważam, że Prezes się pośpieszył . Wszczął radykalne działania, dokładając od siebie (od PZT) dodatkowe kary. Sprawia to wrażenie, jakby chciał być nagle świętszy od papieża. A przecież sprawa jeszcze nie jest do końca wyjaśniona. W każdym cywilizowanym prawie istnieje możliwość odwołania się i rewizji wyroku. I póki zarzuty nie będą ostatecznie potwierdzone, wszelkie wyroki i słowa potępienia powinny być wstrzymana.
    A jeden z potępionych się odwołał. Po to są środki odwoławcze, by z nich skorzystać. Nikt z założenia nie jest nieomylny, także wysokie urzędy i komisje.
    Póki sprawa nie jest rozstrzygnięta DO KOŃCA, wstrzymajcie się S.Fakty i wstrzymajcie się wy, czytelnicy S.Faktów, z ocenianiem. Łatwo kogoś skrzywdzić, o wiele trudniej krzywdę naprawić, o ile w ogóle.
  • jadro ciemnosci 0
    To trza w ogóle uświadamiać, że są kary za ustawianie meczów?
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
Pokaż więcej komentarzy (1)
Pokaż więcej komentarzy (4)