List otwarty kibiców Orła Łódź. "Nie popełnijmy błędu Torunia"

Coraz więcej osób przyłącza się do akcji wsparcia budowy dachu nad torem na budowanym stadionie w Łodzi. Tym razem poparcie dla tej inicjatywy wyrazili fani Orła.

Radosław Wesołowski
Orzeł Łódź - Stal Rzeszów WP SportoweFakty / Adrian Skorupski / Orzeł Łódź - Stal Rzeszów.

Kibice Orła Łódź pragną rywalizacji ligowej w terminie, bez przekładania meczów. - Marzymy o tym, by słowa przełożony lub odwołany zniknęły z naszego słownika. Fani innych sportów nie znają tych słów. Marzymy, by mieć takie same szanse na oglądanie każdych zawodów żużlowych z udziałem naszej drużyny jak kibice innych dyscyplin - napisali w liście otwartym.

Łodzianie podkreślają ponadto, że dach przyciągnie międzynarodowe imprezy żużlowe do miasta. - Nikt z nas by nie chciał, by pogoda stanęła na przeszkodzie rozegrania tak wielkich imprez jak choćby runda Indywidualnych Mistrzostw Świata na której organizację mamy ogromne szanse. Ten stadion będzie wizytówką nie tylko Łodzi, ale także całego kraju - tłumaczą.

Ich zdaniem należy uczyć się na pomyłkach innych. Za przykład podają Motoarenę. - Nie popełnijmy błędu Torunia, gdzie najpierw zbudowano piękny stadion, ale tylko z zadaszonymi trybunami. Po pierwszym sezonie torunianie zreflektowali się i wydali podwójne pieniądze na zmianę istniejącej już konstrukcji. Uczmy się na błędach innych, ale nie powielajmy ich - piszą kibice.

Zgodnie z wyliczeniami Włodzimierza Tomaszewskiego, radnego i byłego wiceprezydenta Łodzi koszt inwestycji, o którą zabiega całe środowisko żużlowe, nie przekroczy 10 milionów złotych. Decyzja w sprawie zadaszenia łódzkiego centrum sportów motorowych ma zapaść do końca miesiąca.

ZOBACZ WIDEO Stadion Orła rośnie w oczach! Trwają rozmowy o dachu

Przypomnijmy, że wiele osób ze środowiska żużlowego zaangażowało się już w projekt budowy zadaszenia nad torem żużlowym w Łodzi. Swoje wsparcie wyrazili m.in. Piotr Szymański, przewodniczący Głównej Komisji Sportu Żużlowego oraz Wojciech Stępniewski, prezes PGE Ekstraligi.

Obaj działacze podkreślali, że inwestycja przyniesie wiele korzyści, a przede wszystkim zapewni komfort rozgrywania meczów bez względu na opady atmosferyczne. To niezwykle ważne, bo odwoływanie spotkań z powodu deszczu generuje niepotrzebne koszty.

KUP BILET NA 2024 ORLEN FIM Speedway Grand Prix of Poland - Warsaw -->>

Czy w Łodzi powinien powstać dach nad torem?