Świąteczna przerwa w treningach. Czas na alkohol i ciasta?

Większość drużyn wróciła już na sale treningowe. Okres świąteczno-noworoczny będzie przerwą w przygotowaniach do nowego sezonu. Specjalista twierdzi, że jeśli trenerzy dobrze rozpisali ten tydzień, to nie powinien on wpłynąć negatywnie na zawodników.

Bartłomiej Ruta
Bartłomiej Ruta
Na zdjęciu od lewej: Piotr Pawliicki, Tomasz Skrzypek, Piotr Rusiecki WP SportoweFakty / Wojciech Tarchalski / Na zdjęciu od lewej: Piotr Pawliicki, Tomasz Skrzypek, Piotr Rusiecki

Drużyny rozpoczęły już przygotowania do kolejnego sezonu. Jak co roku, na okres świąt i celebracji nowego roku nastąpi przerwa w treningach. Tomasz Skrzypek zapewnia nas, że nie powinno to negatywnie wpłynąć na cały tok przygotowań.

- Jeśli ten cały tydzień zostanie dobrze zaplanowany, dobrze rozpisany to nie powinien zaburzyć okresu przygotowawczego - informuje Skrzypek, odpowiedzialny za przygotowanie fizyczne Fogo Unii Leszno. - Jeśli chodzi o nas, to w zasadzie skończyliśmy pierwszy mezocykl treningowy ukierunkowany na siłę. Miało to nas przygotować do kolejnego cyklu, z którym ruszymy już po nowym roku - dodaje.

Oczywiście nie będzie tak, że żużlowcy podczas świąt nie będą nic robić. - Mają dwie-trzy jednostki treningowe rozpisane na ten okres. Są to głównie ćwiczenia na siłowni. Chcemy ich wyciągnąć z domu. Będą to treningi wykonywane w inny sposób aniżeli dotychczas, bo byliśmy dotąd w sali - wyszczególnia nasz rozmówca. - Nie będzie też tak, że mówimy sobie cześć i widzimy się po nowym roku. Mamy zaplanowany jeden wspólny trening na sali pomiędzy świętami a sylwestrem - zdradza.

Święta są doskonałą okazją, aby przybrać na masie. Skrzypek uważa jednak, że nie można wariować i nie zakazał swoim podopiecznym spożywania wigilijnych potraw. - W świątecznym zestawie potraw nie ma takich, których żużlowcom jeść nie wolno. Zresztą nieważne co oni będą jedli tylko ile.

- To są profesjonaliści i każdy z nich ma swój plan żywieniowy, ale małe odstępstwa od są możliwe. Kuchnia polska jest bogata w tłuszcze, białka i węglowodany dlatego nie zaburza aż tak zwykłej diety - mówi Skrzypek, ale dodaje, że jednak jest coś, na co trzeba zwrócić szczególną uwagę. - Problemem mogą być ciasta w nadmiarze. Wiadomo, że każdy zawodnik zna swój organizm i powinien wiedzieć ile może, ale jeśli przesadzi, to będzie to musiał spalić.

Specjalista od przygotowania fizycznego nie widzi też przeciwwskazań co do spożywania alkoholu. - Jeśli ktoś potrafi alkohol pić, to nie ma problemu. Oczywiście chodzi o spożywanie go z umiarem. Czasem drobna ilość działa pozytywnie na metabolizm. Wino czy koniaki w małej ilości wspomagają trawienie, ale to też w zależności od człowieka. Są ludzie, którzy mogą i którzy nie mogą spożywać alkoholu - podsumowuje Tomasz Skrzypek.

ZOBACZ WIDEO Wielcy żużlowi mistrzowie ślą życzenia dla Tomasza Golloba


KUP BILET NA 2024 ORLEN FIM Speedway Grand Prix of Poland - Warsaw -->>
Czy żywienie w żużlu jest ważne?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
×
Sport na ×