Irańska Federacja Siatkówki dokonała wyboru. Dwóch kandydatów na stanowisko trenera reprezentacji

Zdjęcie okładkowe artykułu: WP SportoweFakty / Tomasz Fijałkowski / Na zdjęciu: Daniel Castellani
WP SportoweFakty / Tomasz Fijałkowski / Na zdjęciu: Daniel Castellani
zdjęcie autora artykułu

Tylko dwóch szkoleniowców pozostało w grze o stanowisko szkoleniowca reprezentacji Iranu. Jak donosi Iranvolleyball.com, Persów na igrzyskach olimpijskich w Tokio poprowadzi Władimir Alekno lub Daniel Castellani.

W tym artykule dowiesz się o:

Oprócz Daniela Castellaniego i Władimira Alekno, o posadę szkoleniowca reprezentacji Iranu rywalizowali Andrea Giani, Lorenzo Bernardi i Ferdinando De Giorgi. W zeszłym tygodniu federacja zawęziła krąg kandydatów do dwóch.

- Jak dotąd nie osiągnięto porozumienia. Ostateczną decyzję podejmiemy w przyszłym tygodniu. Siatkówka irańska ma potencjał, by zabłysnąć na igrzyskach olimpijskich i chcemy wybrać najlepszą opcję dla kadry narodowej - powiedział prezydent IRIVF Mohammadreza Davarzani.

Po odwołaniu igrzysk olimpijskich w 2020 r. z powodu pandemii koronawirusa Irańska Federacja Siatkówki zaproponowała Igorowi Kolakoviciowi rozwiązanie umowy za porozumieniem stron. Kontrakt szkoleniowca z Czarnogóry obowiązywał do września 2020 roku. 54-latek przejął kadrę w lutym 2017 roku z rąk Raula Lozano. Od tego czasu trwają poszukiwania nowego trenera.

ZOBACZ WIDEO: #dziejesiewsporcie: Tak piękna Amerykanka dba o swoje ciało

Władimir Alekno poprowadził Rosję do złotego medalu na igrzyskach olimpijskich w 2012 roku, a Argentyna zdobyła brązowy medal na igrzyskach olimpijskich w 1988 roku pod przywództwem Daniela Castellaniego.

Na igrzyskach olimpijskich Iran znalazł się w grupie A wraz z Japonią, Polską, Włochami, Kanadą i Wenezuelą. W Grupie B zmierzą się Brazylia, USA, Rosja, Argentyna, Francja i Tunezja.

Czytaj także:

Przerwana liga irańska wznowi rozgrywki - wszystkie zespoły skoszarowane w Teheranie

Strajk Kobiet. Siatkarki "pacyfikowane" za poparcie protestu? Zagadkowy post Wołosz

Źródło artykułu:
Który z trenerów lepiej poradziłby sobie w roli trenera reprezentacji Iranu?
Władimir Alekno
Daniel Castellani