• Zimowe

Rio 2016: Oświadczenie PZPC w sprawie Tomasza Zielińskiego

Władze Polskiego Związku Podnoszenia Ciężarów zabrały głos w sprawie pozytywnych wyników testów dopingowych reprezentanta Polski, Tomasza Zielińskiego.
Krzysztof Sędzicki
PAP / PAP / Leszek Szymański

Polski Związek Podnoszenia Ciężarów oświadcza, że w czasie badań antydopingowych jakie przeprowadzone zostały w czasie pobytu Reprezentacji na Igrzyskach w Rio de Janeiro wykryto u zawodnika Tomasza Zielińskiego podwyższony poziom substancji zakazanej - nandrolonu. Natychmiast została również zbadane próbka B, która potwierdziła wynik pozytywny. Tym samym działając na podstawie Regulaminu Dyscyplinarnego PZPC i Polskich Przepisów Antydopingowych zawodnik został zawieszony w prawach zawodnika do czasu zakończenia postępowania i usunięty z Reprezentacji Narodowej na Igrzysk w Rio 2016. Jeżeli zarzuty się potwierdzą wówczas wyciągnięte zostaną wobec zawodnika surowe konsekwencje zgodnie w obowiązującymi przepisami.

- Jest to dla całego środowiska ciężarowego w Polsce wielki szok i cios jednocześnie, chcę wszystkich Polaków szczerze przeprosić że muszą się podczas Igrzysk Olimpijskich rozgrywanych w Rio wstydzić przed całym światem z powodu afery wywołanej przez przedstawiciela podnoszenia ciężarów - skomentował Szymon Kołecki, prezes Polskiego Związku Podnoszenia Ciężarów.

PZPC do czasu zakończenia postępowania wyjaśniającego nie będzie komentować powyższej sytuacji.

ZOBACZ WIDEO Fijałek i Prudel: ten mecz pokazał, że mamy wielkie rezerwy (źródło TVP)

Polub SportoweFakty na Facebooku
pzpc.pl
Zobacz więcej komentarzy (9)