Artur Janosz: To będzie ciekawe doświadczenie

Materiały prasowe
Materiały prasowe

Artur Janosz, etatowy kierowca towarzyszącej Formule 1 kategorii GP3, wystartuje w najbliższy weekend w wyścigach czwartej rundy serii Formula V8 3.5 na francuskim torze Paul Ricard.

W tym artykule dowiesz się o:

Start samochodem z silnikiem 3,4 litra V8 o mocy 530 KM będzie dla 23-latka nie tylko dodatkowym treningiem przed zaplanowaną na następny weekend drugą rundą GP3 w Austrii, ale także kolejnym nowym doświadczeniem. Po zakończeniu ubiegłego sezonu Artur Janosz testował bowiem w Abu Zabi bolid serii GP2. Będzie dopiero drugim Polakiem, który wystartuje w Formule V8 3.5, wcześniej znanej jako Formula Renault 3.5. W 2005 roku serię tę wygrał Robert Kubica.

- Bardzo się cieszę, że będę mógł sprawdzić się za kierownicą kolejnego nowego dla mnie bolidu. To okazja, którą po prostu musiałem wykorzystać. Wiem, że Formuła V8 ma bardzo dużo mocy i ogromny docisk aerodynamiczny. Oczywiście dam z siebie wszystko i będę chciał wywalczyć w obu wyścigach jak najlepszy wynik - powiedział Polak.

Bolid, który obecnie ściga się Janosz, sporo różni się od tego, którym Polak pojedzie w najbliższy weekend. - Tylne skrzydło w Formule V8 3.5 jest dwa razy większe niż w aucie GP2, które testowałem pod koniec ubiegłego roku. Pozwala to na bardzo szybką jazdę w zakrętach i późne hamowanie. Zupełnie inną charakterystykę mają także opony Michelin, które wolniej się zużywają i pozwalają na szybką jazdę przez cały wyścig - opisywał swój nowy bolid Janosz.

Czwarta z dziewięciu rund Formuły V8 3.5 odbędzie się na liczącym 3,8 km torze Paul Ricard, ulokowanym na południu Francji, niedaleko Marsylii. W piątek kierowców czekają dwa treningi po 50 minut każdy. Wyścigi odbędą się odpowiednio w sobotę i niedzielę o 15:50. Każdy z nich liczył będzie 40 minut plus 1 okrążenie i będzie poprzedzony poranną, 30-minutową sesją kwalifikacyjną.

ZOBACZ WIDEO Kamil Grosicki: Musimy być jednością i wtedy będzie dobrze (źródło: TVP)

{"id":"","title":""}

Źródło artykułu: