Przemysław Saleta dla SportoweFakty.pl: Moim faworytem jest Artur Szpilka

Gala Polsat Boxing Night już 8 listopada w Krakowie. Przed tym wydarzeniem postanowiliśmy zapytać Przemysława Saletę o jego typowanie walki wieczoru. Były sportowiec przewiduje wygraną Artura Szpilki.

Do pojedynku Tomasza Adamka z Arturem Szpilką dojdzie już 8 listopada w Kraków Arenie podczas gali Polsat Boxing Night. Będzie to główna walka tego wydarzenia. O wytypowanie zwycięstwa poprosiliśmy Przemysława Saletę, który przewiduje wyrównaną walkę.

- Wydaje mi się... Dla mnie faworytem jest Szpilka, biorąc pod uwagę to, że w każdym aspekcie, oprócz doświadczenia, ma przewagę. Jest wyższy, szybszy, mocniej bije, natomiast zadecyduje o tym głowa Szpilki - czy będzie w stanie wykorzystać swoje atuty, czy po prostu, jak w walce z Jenningsem, się spali. Także pół na pół, ze wskazaniem na Szpilkę - powiedział Saleta.

[ad=rectangle]

Dla Artura Szpilki będzie to dopiero osiemnasta walka w karierze. Po odnotowaniu siedemnastu zwycięstw z rzędu i odprawianiu takich bokserów, jak Mike Mollo, Taras Bidenko czy Brian Minto, "Szpila" poległ w walce z niepokonanym Bryant Jennings.

Tomasz Adamek do ringu również wyjdzie z ostatnią walką przegraną. W marcu 2014 roku jednogłośną decyzją sędziów po dwunastu rundach przegrał z Wiaczesławem Głazkowem. Była to dopiero trzecia porażka w ponad piętnastoletniej karierze "Górala". Adamek pozostałe przegrane poniósł w walkach z Chadem Dawsonem oraz Witalijem Kliczką.

Walkę Tomasza Adamka z Arturem Szpilką poprzedzą bardzo dobre zestawienia w pięciu limitach wagowych:

Waga 74 kg (10 rund): Grzegorz Proksa - Maciej Sulęcki 
Waga 77.3 kg (8 rund): Dawid Kostecki - Andrzej Sołdra 
Waga junior półśrednia (10 rund): Michał Chudecki - Michał Syrowatka
Waga półśrednia (8 rund): Łukasz Maciec - Michał Żeromiński 
Waga 58.5 kg (6 rund): Rafał Kaczor - Piotr Gudel

Gala dostępna będzie w usłudze PPV za 40 złotych, jednak zupełnie za darmo szczegółową relację z całego wydarzenia przeprowadzi portal SportoweFakty.pl.

Źródło artykułu: