Specjalne oświadczenie akcjonariuszy WKS Zawisza

Zdjęcie okładkowe artykułu:
zdjęcie autora artykułu

Od kilku miesięcy informujemy o konflikcie w bydgoskim futbolu. Kibice Zawiszy od początku powstania spółki wyrażają głośnie niezadowolenie z powodu desygnowania na stanowisko szefa Michała Glińskiego. W sobotę odbyło się w tej sprawie nawet specjalne spotkanie, na którym zebrali się akcjonariusze klubu.

W tym artykule dowiesz się o:

W debacie uczestniczyli działacze Stowarzyszenia Piłkarskiego Zawisza, przedstawiciele spółki WKS Zawisza Bydgoszcz SA oraz miejskie władze. Efektem tego jest specjalne wydane oświadczenie, którego treść prezentujemy poniżej.

''W sobotę przed meczem WKS Zawisza Bydgoszcz – Zagłębie Sosnowiec odbyło się zorganizowane na wniosek przewodniczącego Rady Nadzorczej Spółki .p. Jacka Masioty spotkanie Rady z Zarządem WKS ZAWISZA Bydgoszcz S.A. i przedstawicielami akcjonariuszy, czyli SP Zawisza i Miasta Bydgoszcz. Uczestnicy spotkania zgodnie stwierdzili, że konflikt na linii prezes - kibice ma negatywny wpływ na wizerunek spółki i może jej zaszkodzić , a nawet uniemożliwić jej dalszy rozwój. Uczestnicy spotkania uznali, że dla dobra drużyny, które jest wartością najważniejszą trzeba uczynić wszystko by negatywne skutki konfliktu zminimalizować.

Władze miasta nie przewidują w najbliższym czasie zmiany na stanowisku Prezesa Spółki WKS Zawisza Bydgoszcz SA. Pan Michał Gliński otrzymał konkretne zadania do realizacji związane z organizacją spółki i budową jej zaplecza finansowego, zwłaszcza sponsorskiego niezbędnego dla dalszego rozwoju drużyny. Efekty tych działań zostaną ocenione na koniec roku. Dalsze zatrudnienie prezesa zależeć będzie wyłącznie od tej oceny. Władze Miasta przyjęły do wiadomości,że Pan Michał Gliński nie jest wymarzonym Prezesem zarówno dla kibiców jaki i dla mniejszościowego udziałowca spółki. Przedstawiciele Stowarzyszenie szanują natomiast prawo większościowego udziałowca, czyli miasta Bydgoszcz do desygnowania na prezesa spółki osoby zgodnie z wolą i oceną przedstawicieli miasta.

Podczas spotkania przedstawiciele Stowarzyszenia wskazali wiele decyzji Prezesa, które doprowadziły do pogłębienia nieporozumień ze środowiskiem kibiców. Michał Gliński zobowiązał się zrobić wszystko, by te błędy wyeliminować w możliwie najszybszym terminie. Uczestniczący w spotkaniu przedstawiciele akcjonariuszy oraz członkowie Rady Nadzorczej zobowiązali członków Zarządu - Michała Glińskiego i Piotra Burlikowskiego do podjęcia działań poprawiających wzajemną komunikację i zgodnej współpracy na rzecz spółki i dla dobra drużyny.

Uczestnicy spotkania apelują do środowiska kibiców o podjęcie dialogu, który może doprowadzić do poprawy atmosfery wokół drużyny Zawiszy, co jest niezbędne dla zapewnienia jej odpowiednich warunków rozwoju, przede wszystkim przyciągnięcia na stadion i do klubu nie tylko sponsorów, ale również kolejnych fanów piłki nożnej.''

Za Radę Nadzorczą WKS Zawisza Bydgoszcz SA - Jacek Masiota, przewodniczący.

Za SP Zawisza – Bodan Pultyn, prezes.

Za Miasto Bydgoszcz – Maciej Grześkowiak, z-ca Prezydenta.

Źródło artykułu:

Wszystkie mecze 2. ligi piłki nożnej w Pilot WP, pierwszej TV online w Polsce! (link sponsorowany) 2. liga piłki nożnej w jednym miejscu. Transmisje wszystkich meczów obejrzysz na żywo, online, gdziekolwiek będziesz w Pilot WP.

Rywalizację 18 drużyn o najlepsze miejsca w tabeli, a tym samym wszystkie mecze 34 kolejek do zobaczenia online na kanałach 2. liga piłki nożnej za pośrednictwem platformy streamingowej Pilot WP. Dodatkowo, dla wszystkich którzy chcą obejrzeć rozgrywki później, będzie przygotowana biblioteka VOD, z rozegranymi meczami. Wystarczy wykupić pakiet "2. liga piłki nożnej" w Pilot WP, a razem z nim dostęp do kanałów 2. liga piłki nożnej oraz VOD z meczami.

To tutaj toczy się prawdziwa gra! Sportowe emocje gwarantowane!