Bezwzględny zakaz. Katarczycy nie zrobili wyjątku dla Polaków

Getty Images / Matthew Ashton - AMA / Kamil Glik
Getty Images / Matthew Ashton - AMA / Kamil Glik

Mundial po raz pierwszy w historii odbędzie się na Bliskim Wschodzie. Polscy piłkarze poczują to także podczas posiłków. Na stole akcenty kuchni arabskiej, w hotelu całkowity zakaz alkoholu.

Reprezentacja Polski przyleci do Kataru dopiero w czwartek wieczorem, ale Tomasz Leśniak w Ezdan Palace Hotel jest już od środy. Wszystko po to, by przygotować obiekt na przyjazd piłkarzy i sztabu.

- Proces ten zaczyna się dużo, dużo wcześniej. Po wyborze hotelu, w którym będzie gościła drużyna, skontaktowałem się z miejscowym szefem kuchni. Następnie odbyło się coś w rodzaju prewizyty. Podczas niej omawialiśmy wszystkie szczegóły, ustalaliśmy dostępność miejscowych produktów i na bazie tego podjęliśmy decyzję, co ze sobą zabieramy z Polski - tłumaczy kucharz kadry.

PZPN przygotował ważący 5 ton bagaż (więcej TUTAJ), ale wielu produktów żywnościowych z Polski nie wziął. - Od kilku lat lista zabieranych artykułów nie bardzo się zmienia. Z racji tego, że są to produkty dla nas oczywiste w Polsce, a nie do końca za granicą. Mam na myśli na przykład kaszę gryczaną, płatki jaglane czy ryżowe. Takie suche produkty, które na miejscu są mało dostępne albo w ogóle nie można ich zdobyć - mówi WP SportoweFakty Leśniak.

W tym roku szef kuchni musiał wziąć też pod uwagę różnicę kulturową: - Z racji tego, że jedziemy do państwa arabskiego, to nie możemy zabrać ze sobą wieprzowiny. De facto nie jest to dla nas duży problem, ponieważ i tak unikamy tego rodzaju mięsa.

ZOBACZ WIDEO: #dziejesiewsporcie: Neymar błysnął geniuszem. Zrobił to jako jedyny

W Ezdan Palace Hotel obowiązuje bezwzględny zakaz spożywania alkoholu, więc przebywając na jego terenie reprezentanci muszą zapomnieć nawet nawet o lampce wina do obiadu czy symbolicznym piwie po ewentualnym zwycięstwie.

Na pierwsze dni w Katarze Leśniak przygotował dla kadrowiczów coś specjalnego: - Na pewno pojawią się akcenty kuchni arabskiej, chociażby ryż biryani czy jagnięcina. Skoro będziemy mieli dość sporo dni do meczu, to chciałbym w ten sposób zaakcentować, że trafiamy do nowej kultury żywieniowej.

Fakt, że reprezentacja wybierze się nad Zatoką Perską nieco wpłynął na ostateczny kształt menu, jednak do rewolucji nie doszło. Leśniak bazuje na doświadczeniu zbieranym w pracy z reprezentacją od czasu Adama Nawałki.

- Nie można powiedzieć, że nastała drastyczna zamiana, bo jedziemy do Kataru. Oczywiście musimy zwracać uwagę na to, aby wszystkie potrawy, które są przygotowywane, zapewniały odpowiednią ilość węglowodanów. To jest najważniejsze niezależnie od tego, w jakim kraju będziemy grali - podkreśla kucharz Biało-Czerwonych.

***

Polska rozpocznie udział w mundialu we wtorek meczem z Meksykiem. W drugiej kolejce Biało-Czerwoni zagrają z Arabią Saudyjską (26.11), a w trzeciej z Argentyną (30.11).

Komentarze (67)
avatar
głos z Rzeszowa 61
18.11.2022
Zgłoś do moderacji
2
0
Odpowiedz
No to tak z Meksykiem 1: 3 , z A.S. 1:1 a z Argentyna 0 :4 . No ale punkt będzie . 
avatar
Moon666
18.11.2022
Zgłoś do moderacji
0
0
Odpowiedz
Jasne 
avatar
Mirka Stelma
18.11.2022
Zgłoś do moderacji
1
0
Odpowiedz
Ło Matko Bosko nasi kopacze nie będą mogli się nachlać ! Jak oni to zniosą ? Biedaczyska 
avatar
kibic GKM-u
18.11.2022
Zgłoś do moderacji
8
0
Odpowiedz
Kopacze będą mieli okazję pierwszy raz zobaczyć dużą imprezę na trzeźwo. 
avatar
Zdis Kopka
18.11.2022
Zgłoś do moderacji
2
0
Odpowiedz
Może nasi jak nie będą pili to może się za robotę wezmą i coś w końcu osiągną.