Oświadczenie Michała Probierza dot. udziału w procederze korupcyjnym

Według ostatnich medialnych doniesień trener Wisły Kraków, Michał Probierz miał przed laty pośredniczyć w sprzedaży meczu derbowego pomiędzy Górnikiem Zabrze a GKS-em Katowice.

Marcin Ziach

Były prezes GKS-u Katowice, Piotr Dziurowicz zeznał, że były piłkarz Górnik Zabrze, a dziś trener Wisła Kraków, Michał Probierz miał pośredniczyć w sprzedaży meczu derbowego pomiędzy obydwoma klubami w sezonie 2002/03. Do informacji tych dotarł serwis pilkarskamafia.blogspot.com. Nasz portal szerzej informował o tym TUTAJ.

W odpowiedzi na medialne doniesienia szkoleniowiec Białej Gwiazdy, który wcześniej nie chciał wypowiadać się na ten temat, wydał oficjalne oświadczenie w tej sprawie. Kategorycznie odcina się w nim od zarzucanych mu czynów i zapowiada skierowanie sprawy na drogę sądową.

Oświadczenie Michała Probierza w sprawie informacji prasowych:

"W związku z pojawiającymi się informacjami prasowymi dotyczącymi jakoby moich działań korupcyjnych informuję, że powyższe działania nigdy nie miały miejsca. Ze względu na charakter informacji, to jest rzekome zeznanie pana Dziurowicza podczas jego przesłuchania, co za tym idzie brak dostępu do materiałów śledztwa, nie potrafię się na tym etapie odnieść do wiarygodności i rzetelności tych informacji. Waga zarzutów nie pozwala pozostawić mi tej sprawy bez nadania jej dalszego biegu, o ile dostępne będą jakiekolwiek środki ochrony prawnej. Dalsze decyzje podejmę po konsultacji z prawnikiem."