Europejskie puchary: Kluby z Serie A ponownie najlepsze, Anglicy na razie rozczarowują

Włoskie kluby wypadły najlepiej w drugiej kolejce LM i LE. Porażki nie doznał żaden zespół z Niemiec, za to ponownie nie powiodło się przedstawicielom Premier League.

W tym artykule dowiesz się o:

W Lidze Mistrzów Włosi nie zachwycili, ponieważ Juventus uległ Atletico, a Roma zremisowała z Manchesterem City, za to w Lidze Europejskiej ekipy z Półwyspu Apenińskiego zagrały jak z nut. SSC Napoli, ACF Fiorentina, Torino FC i Inter Mediolan zgodnie wygrały swoje pojedynki.

Reprezentanci Serie A wywalczyli 13 punktów i minimalnie wyprzedzili niemieckie kluby. BVB, Bayern oraz Bayer okazały się tym razem lepsze od konkurentów, natomiast Schalke, Wolfsburg i Gladbach podzieliły się punktami z przeciwnikami. W klasyfikacji łącznej nasi zachodni sąsiedzi nadal ustępują Hiszpanom, choć ci grali tym razem w kratkę. Przede wszystkim poległy FC Barcelona i Athletic Bilbao, zaś Sevilla FC tylko zremisowała.
[ad=rectangle]
W dwunastu dotychczasowych występach zespoły z Premier League zgromadziły zaledwie 17 punktów, co daje średnią 1,42 "oczka" na mecz. W drugiej kolejce najbardziej zawiódł Liverpool FC, który uległ mistrzowi Szwajcarii. Za to w Lidze Europejskiej punkty pogubiły Everton i Tottenham Hotspur.

Porażki udało się tym razem uniknąć drużynom z Ligue 1. Wygrane odniosły PSG i EA Guingamp, zaś AS Monaco, AS Saint-Etienne oraz OSC Lille sięgnęły po remisy.

Zdobycz punktowa przedstawicieli krajów w 2. kolejce LM i LE (uwzględniono ligi, które mają co najmniej czterech reprezentantów w pucharach):

KrajMeczePunkty
Włochy 6 13
Niemcy 6 12
Hiszpania 6 10
Francja 5 9
Anglia 6 9
Belgia 4 6
Rosja 4 5
Ukraina 4 5
Portugalia 5 4
Grecja 4 3

Łączna zdobycz punktowa przedstawicieli krajów po 2 kolejkach LM i LE (uwzględniono ligi, które mają co najmniej czterech reprezentantów w pucharach):

KrajMeczePunkty
Włochy 12 29
Hiszpania 12 21
Niemcy 12 20
Anglia 12 17
Francja 10 15
Rosja 8 12
Belgia 8 11
Grecja 8 10
Ukraina 8 9
Portugalia 10 8
Źródło artykułu: