WP SportoweFakty.wp.pl – wiadomości sportowe, relacje live, wyniki meczów

Kokpit Kibice
Zobacz drużynę
  • Zobacz drużynę
  • Grupa A
  • Grupa B
  • Grupa C
  • Grupa D
  • Grupa E
  • Grupa F
  • Grupa G
  • Grupa H

Mundial 2018. Kontrowersyjna decyzja sędziego. Bez karnego mimo zagrania ręką

Decyzje arbitra Cuneyta Cakira będą jeszcze długo komentowane. Turecki sędzia nie podyktował rzutu karnego po ewidentnym zagraniu ręką Marcosa Rojo i to mimo analizy zapisu wideo.
Łukasz Witczyk
Łukasz Witczyk
PAP/EPA / EPA/TOLGA BOZOGLU / Na zdjęciu: Odion Ighalo (leży na murawie)

W 75. minucie po wrzutce w pole karne Marcos Rojo popełnił błąd i zamiast wybić piłkę, to zagrał ją ręką. Prezentu nie wykorzystał Odion Ighalo, który w doskonałej sytuacji spudłował. Po chwili sędzia Cuneyt Cakir wstrzymał grę i oczekiwał na podpowiedzi arbitrów obsługujących system VAR.

Po chwili Turek podbiegł do monitora i dokładnie przeanalizował sytuację, w której Argentyńczyk ewidentnie zagrał piłkę ręką we własnym polu karnym. Cakir po dłuższej chwili zdecydował, że nie podyktuje jedenastki, pokazując że nie było to umyślne zagranie.

Taka decyzja wynikać ma ze zmiany przepisów. Piłka najpierw odbiła się od głowy Rojo, a następnie trafiła w jego rękę. Ten błąd techniczny sprawił, że arbiter nie podyktował rzutu karnego.

Nigeryjczycy nie mogli pogodzić się z decyzją arbitra. Wcześniej zdobyli gola po rzucie karnym, który został podyktowany po analizie zapisu wideo. Ostatecznie mecz zakończył się triumfem Argentyny, co oznacza, że ta drużyna awansowała do 1/8 finału mistrzostw świata z drugiego miejsca. W ćwierćfinale zmierzy się z Francją.

ZOBACZ WIDEO Mundial 2018. Nigeria - Argentyna: kontrowersyjna decyzja sędziego. Mimo VAR nie podyktował karnego (TVP Sport)
Mundial 2018. Nigeria - Argentyna: kontrowersyjna decyzja sędziego. Mimo VAR nie podyktował karnego (TVP Sport)

Czy Argentyna awansuje do ćwierćfinału mistrzostw świata?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Polub Piłkę Nożną na Facebooku
Zgłoś błąd
inf. własna

Komentarze (4):

[ Anuluj ] Odpowiadasz na komentarz:

Dowiedz się jak umieszczać linki od tagów, pogrubiać tekst, itp.
  • leon74 0
    Karny powinien być to jedna sprawa a druga to czemu Mascherano pół godziny biegał zakrwawiony?
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
  • jmk 0
    Identyczna sytuacja była w meczu Kolumbia-Japonia. Też piłka przypadkowo odbiła się od ręki Sancheza i sędzie nie wahał się ani chwili - nie tylko podyktował karny dla Japonii ale nawet dał czerwoną kartkę Sanchezowi
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
  • Mariusz Kanu 0
    Jeśli przepisy mówią, że gdy po odbiciu się wpierw od głowy piłka uderza bezpośredniow w rękę, to ręki nie można gwizdać, to gdzie jest kontrowersja?
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
Pokaż więcej komentarzy (1)
Pokaż więcej komentarzy (4)
Pokaż więcej komentarzy (4)
Pokaż więcej komentarzy (4)
Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
×
Sport na ×