WP SportoweFakty.wp.pl – wiadomości sportowe, relacje live, wyniki meczów

Kokpit Kibice
Relacje na żywo
  • wszystkie
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Żużel
  • Koszykówka
  • Piłka ręczna
  • Skoki narciarskie
  • Tenis

FIVB przetestuje w Rosji nowe zasady dotyczące czerwonej kartki. Będzie dodatkowa akcja

W Final Six Ligi Narodów reprezentacja Polski dwukrotnie straciła punkt w fazie grupowej po czerwonej kartce dla Vitala Heynena. FIVB może ten przepis zmienić. Nowe zasady zostaną przetestowane w Rosji. Po czerwonej kartce będzie dodatkowa akcja.
Filip Korfanty
Filip Korfanty
Materiały prasowe / FIVB / Na zdjęciu: Vital Heynen

W siatkówce, według aktualnych przepisów, przeciwnik drużyny otrzymującej czerwoną kartkę automatycznie otrzymuje jeden punkt. Światowa Federacja Piłki Siatkowej może ten przepis zmienić. Nowa zasada zostanie przetestowana w najbliższym sezonie we wszystkich ligach rosyjskich.

O teście zmienionego przepisu informuje rosyjski dziennik sportowy "Biznes Online". Według nowych wytycznych, gdy któraś z drużyn otrzyma czerwoną kartkę, rozegrana zostanie dodatkowa akcja. Kapitan przeciwnika drużyny, która otrzymała "czerwień", wybierze czy jego zespół będzie przyjmował zagrywkę czy serwował. Skład i ustawienie zawodników pozostanie bez zmian. Jeśli akcję wygra drużyna, która otrzymała kartkę, wynik nie będzie zmieniony. Jeżeli akcję na swoją korzyść rozstrzygnie przeciwny zespół, zostanie mu przypisany punkt. Ponadto każda z drużyn będzie mogła skorzystać z dodatkowej wideo-weryfikacji. W przypadku, gdy czerwoną kartkę otrzymają jednocześnie obie ekipy, dodatkowa akcja nie będzie rozgrywana i wynik nie ulegnie zmianie.

Tak sformułowana zasada sprawi, że dopuszczenie się zachowania, za które przewidziana jest czerwona kartka, może pozostać właściwie bezkarne, "wystarczy" wygrać dodatkową akcję i wynik nie ulegnie zmianie. Dotychczas panujący przepis jest bezwzględny, a o jego bolesności mogła przekonać się chociażby polska reprezentacja na Uniwersjadzie w Neapolu. Przy wyniku 13:10 dla gospodarzy w tie-breaku meczu finałowego z Włochami czerwoną kartkę otrzymał Paweł Woicki. Oznaczało to dodatkowy punkt, a tym samym piłkę meczową dla Włochów, którą natychmiast wykorzystali.

Uniwersjada 2019. Włosi za mocni w finale. Złoto dla gospodarzy, Polacy ze srebrnym medalem!

Uniwersjada 2019: Kamil Semeniuk wśród najlepiej zagrywających. Zobacz jak Polacy wypadli w rankingach

ZOBACZ WIDEO Potencjał siatkarskiej kadry jest ogromny? "Mamy na każdej pozycji wielu doskonałych zawodników"

Czy uważasz, że testowane nowe zasady dotyczące czerwonej kartki są dobre?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Polub Siatkówkę na Facebooku
Zgłoś błąd
WP SportoweFakty

Komentarze (0):

[ Anuluj ] Odpowiadasz na komentarz:

Dowiedz się jak umieszczać linki od tagów, pogrubiać tekst, itp.
Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
×
Sport na ×