WP SportoweFakty.wp.pl – wiadomości sportowe, relacje live, wyniki meczów

• Skoki narciarskie

Oświadczenie szefa rosyjskiego żużla wobec rezygnacji Emila Sajfutdinowa z eliminacji SGP

Odpowiedzią na rezygnację Emila Sajfutdinowa z walki o udział w przyszłorocznym cyklu Grand Prix było oświadczenie szefa Komisji Torowej Motocyklowej Federacji Rosji.
Jacek Cholewiński

W związku ze zbliżającymi się eliminacjami Speedway Grand Prix i sprzecznymi informacjami dotyczącymi startu Emila Sajfutdinowa w rundzie kwalifikacyjnej w Goričan, przewodniczący Komisji Torowej Motocyklowej Federacji Rosji Andriej Sawin wydał za pośrednictwem służby prasowej specjalne oświadczenie, którego tłumaczenie przytaczamy poniżej.

Treść oświadczenia

"Emil Sajfutdinow 15.12.2014 roku złożył pisemny wniosek o miejsce w eliminacjach Serii Grand Prix. Komisja Torowa MFR zgłosiła jego uczestnictwo na półtora miesiąca przed datą turnieju w Gorican. Na drugie miejsce w eliminacjach GP 2 maja w Austrii (St. Johann) został nominowany Władimir Borodulin (Turbina, m. Bałakowo). W. Borodulin swój udział potwierdził. W związku z tym, że Emil Sajfutdinow doznał kontuzji, nie zdoła on wystąpić 25.04. w Lidze Światowej oraz 2.05. w eliminacjach Grand Prix. Wczoraj wieczorem Sajfutdinow oznajmił swoją ostateczną decyzję Komisji Torowej.
W związku z brakiem finansowania, tylko od woli i możliwości samych zawodników zależy, kto zajmie zwolnione miejsce w kwalifikacji w Gorican.
Na czas rywalizacji występuje kilka nakładek w datach - niektórzy zawodnicy rosyjscy startują w Szwecji 01-02 maja (Wiktor Kułakow, prezentacja klubu), Renat Gafurow i Witalij Biełousow występują w Bundeslidze, niektórzy występują w swoich klubach w tych dniach - Denis Gizatullin (sezonowy kontrakt).
Jest dwóch kandydatów na to miejsce, ale powinni oni pisemnie potwierdzić swoje uczestnictwo, aby można było ogłosić to oficjalnie.
Decyzje w sprawie wynikłych problemów będą podejmowane w wzięciem pod uwagę pryncypium sportowego, wkładu w rozwój dyscypliny i innych ważnych momentów. Rozpatrywana jest także sprawa, kto pojedzie w składzie Rosji 09.05 podczas SWC. O gotowości zawodników mówić jest teraz trudno, dlatego że sezon dopiero się rozpoczyna.
Andriej Aleksandrowicz Sawin - Przewodniczący TK MFR"

Treść oświadczenia pozostawiamy bez komentarza informując jednocześnie, że w tłumaczeniu ukazano nazewnictwo zawarte w rosyjskim oryginale.

Polub Żużel na Facebooku
służba prasowa MFRB

[ Anuluj ] Odpowiadasz na komentarz:

Dowiedz się jak umieszczać linki od tagów, pogrubiać tekst, itp.
  • donny 0
    dla tych co czepiaja sie emila i kasy jedzcie sobie gdzies za własna kase z 1000km i zapłaccie sobie za hotel i popracujcie z jeden dzien za darmo. w imie czego tak sie poswiecac i dlaczego komentujecie na co ma wydac własna kase. ciekawe czy tez ktos za was decyduje na co macie wydac kase?
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
  • pepati 0
    Dlatego nie rozumiem wszechobecnego czepialstwa. No ale to takie typowe.
    Wściekły Byk Dużo inwestuje w sprzęt to nie ma pieniędzy.
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
  • Wściekły Byk 0
    Dużo inwestuje w sprzęt to nie ma pieniędzy.
    Hampelek Taki Borodullin czy inni mogą jechać, a biedny Sajfutdinow nie ma pieniędzy
    [ pokaż odpowiedzi ] Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
Pokaż więcej komentarzy (4)
Pokaż więcej komentarzy (7)