• Zimowe

Oświadczenie Stowarzyszenia Żużlowców w sprawie renegocjacji kontraktów

W związku z ostatnimi doniesieniami na temat renegocjacji kontraktów zawodników, Stowarzyszenie Żużlowców "Metanol" wydało oświadczenie w tej sprawie.
Rafał Malinowski

"Mając na uwadze pojawiające się w ostatnim czasie medialne wypowiedzi osób związanych z kolejnymi klubami z polskich lig, mówiących o ewentualnych renegocjacjach kontraktów z zawodnikami Stowarzyszenie Żużlowców postanowiło wyrazić swoją opinię na ten temat.

Zawodnicy również z dużym niepokojem przyglądają się obecnej sytuacji w gospodarce, ponieważ sami są ofiarą złej sytuacji w wielu firmach, co odczuwają podczas rozmów z ewentualnymi sponsorami indywidualnymi. Wielu zawodników w stosunku do chociażby poprzedniego roku straciło ok. 50 procent środków ze strony sponsorów poprzez zupełne wycofanie się lub przez znaczne ograniczenie nakładów na sponsoring ze strony poszczególnych firm.

Pojawiające się informacje o planach prób renegocjowania kontraktów z zawodnikami bardzo ich niepokoją. Kontrakty z wieloma z nich były podpisywane w momencie, kiedy sytuacja gospodarcza była już zła i nic nie wskazywało na to, że będzie w najbliższym czasie lepiej. Wręcz przeciwnie, wszystkie sygnały, które napływały z szeroko rozumianej gospodarki, wskazywały raczej na podejmowanie kroków adekwatnych do sytuacji. W momencie podpisywania kontraktów zawodnicy byli jednak zapewniani, że sytuacja w ich klubach jest stabilna, zamknięcie budżetów nie jest w żaden sposób zagrożone, a proponowane kontrakty są absolutnie realne do zrealizowania.

Jedyną zmianą od tego czasu jest niewątpliwie kurs Euro w stosunku do polskiego złotego. Zawodnicy przypominają jednak, że kontrakty z polskimi zawodnikami są zawierane w polskich złotych, więc nie ma to wpływu na wysokość tych kontraktów. Wydaje się również, że mimo kontraktów z zawodnikami z zagranicy zawieranych w Euro, nie są one w pełni realizowane w tej chwili, a jednak na przełomie całego sezonu. Ciężko więc stwierdzić jaki będzie kurs Euro w kolejnych miesiącach.

Wysoki kurs Euro bardzo obciąża również budżety zawodników, ponieważ 90 procent części i akcesoriów do uprawiania sportu żużlowego zawodnicy nabywają w Euro, a z inwestycjami przedsezonowymi nie mogą czekać, tylko muszą je dokonywać właśnie w tej chwili.

Zajęcie stanowiska przez zawodników w sprawie niepokojących sygnałów ze strony niektórych klubów nie ma na celu pokazania jak źle im się dzieje, ale uświadomienie, że również zawodnicy mierzą się z obecną nie najlepszą sytuacją. Zamierzają jednak, mimo wszystko z optymizmem koncentrować swoje siły na jak najlepszym przygotowaniu się do zbliżającego, jak że bardzo emocjonująco zapowiadającego się sezonu.

Ze sportowym pozdrowieniem
Stowarzyszenie Żużlowców"

Polub Żużel na Facebooku
inf. własna
  • piotr Zgłoś komentarz
    witam no ale ten z gdańska cic był zawsze teraz myśli o renegocjacji a jak podpisywał kontrakty to połowie ameryki juz komornik zabierał chaty a on najwidoczniej zapatrzony w słowa Tuska
    ze nic się nie dziejeha ha z takim przewidywaniem to awansowali na chybił trafił to kasy teraz też będą mieli chybił trafil jaki kurs euro takie plecy.poprostu cwaniak ha ha ale po tym sezonie juz tak pięknie brylami nie będzie świecił.HA HA!
    • Sonia Zgłoś komentarz
      Ciekawa jestem czy kluby zagraniczne dają naszym zwodnikom jeżdżącym w Anglii czy Szwecji tak intratne kontrakty jak w Polsce? czy do sprzętu tam jeżdżącego polscy żużlowcy
      dokładają z polskich kontraktów? Jeśli tak to nasze kluby żywią kluby zagraniczne. Sądziłam , że zawieranie kontraktów za granicą przez polskich zawodników to ich prywatna spraw a więc i prywatna kasa. Niektóre kluby robią na przykład takim zawodnikom całą logistykę wyjazdów - biulety na samolot, rezerwacje, prom! I to wszystko dzieje się za darmo !!!! Zagraniczni żużlowcy mają swoich menadżerów, którym za takie usługi muszą płacić. Co do porównań zarobków żużlowców do swiatka TV to podobno Omena czy p. Zubulewicz za zapowiadanie pogody mają po 12 tys. zł - życia nie narażają, kurzu nie wąchają a forsa leci. Nic tylko zatrudnić się w Meteo! O kontraktach p. Durczoka, Lisa, i im podobnych nie wspomnę, bo to dopiero kolorowy zawrót głowy! A zwyczajny człowiek z terenu Wielkopolski ma 1.200 zł na miesią i 4 gęby do wyżywienia, a w ym jeszcze na bilety na żużel musi coś wyskubać - to dopiero jest wyższa szkoła jazdy. Ale mamy kryzys więc =: stadniny koni, domy nad jeziorami i za granicą sprzedać, na wakacje wrzucić temat "Poznaj swój kraj" i oszczędności same się pokażą, bo to cały naród musi zaciskać pasa a nie tylko żużlowcy.Pan Bartek by ten temat ładniej "ubrał" ale zniknął mi i nie wiem co się dzieje.
      • kibic do znawców Zgłoś komentarz
        Panowie tu nie ważne kto płacze .Dobrze że widzą co się święci jak euro skoczy do 10 to leżą wszyscy bez wyjątku.Panowie Prezesi muszą szukac kasy i trudno.Ja wiem gdzie ich
        najwięcej w Telewizji która płaci bardzo mało za gotowe emocje.Proszę spojrzeć ile płaci się za 1 występ jakimś piosenkarzom,aktorzynom z przypadku,czy tym co poprowadzą jakiś tam program ciekawe ile płacą kopaczom szmacianki? Jakiś tam Hakiel za taniec chce 8 tyś od jednego odcinka i oni mu dadzą a im Wszystkim się potem w mózgach przewraca bo to Wielki świat-do roboty na budowę z nimi.A nam telewizja Panowie Prezesi ochłapy daje ile ekstra dostaje za cały sezon transmisji? po ile wychodzi na klub?Nie dajcie nabijać się w butelkę
        • Przem Zgłoś komentarz
          OBIEKTYWNY, kontrakt w euro, to kontrakt w euro i tu nie ma znaczenia kurs, bo nie przelicza sie tego na zlotowki po kursie z listopada-grudnia, a pozniej spowrotem na euro po kursie
          dzisiejszym. Jak zawodnik ma w kontrakcie zapisane 500 euro za punkt, to tyle musza mu zaplacic i nie ma znaczenia, ze w gruniu oznaczalo to 1500 zlotych, a dzisiaj 2500 zl. do KIBIC: zapomniales o Wroclawiu, ktory ma 4 zawodnikow zagranicznych, ktorzy za zlotowki chyba nie jada. I juz masz polowe ligi, wiec nie ma co imiennie wymieniac prezesow. Pamietaj, ze Bydgoszcz juz dawno nie licytowala sie o zawodnikow, tak jak robia to inne kluby, wiec martw sie o swoja druzyne. Przy podpisywaniu umow jakos niek sie nie martwil o przyszlosc. Pewnie, mam podpisany papier, wiec to ja dyktuje warunki. Jak zawodnik ich nie przyjmie, to sie go na lawe posadzi albo odsunie od paru biegow w meczu i jakos to bedzie. W najgorszym wypadku mozna tez oddac do Marmy PF na wypozyczenie i tez jakis grosz wpadnie ;). W poprzednich latach jakos nikt sie nie martwil o wyplacalnosc gdy podbijal stawki, wiec teraz tez niech prezesi sobie radza, bo sami doprowadzili do takiej sytuacji. Ciekawe skad teraz wziac kase, bo zawodnicy na obnizenie zarobkow na pewno nie pojda ;)
          • kibic Zgłoś komentarz
            Pytanie kto zaczal ta burze odpowiedz. nieudolny Leszek z B, ktory nie potrafi znalesc sponsorow, Wladek 1.5 miliona Komarnicki - czyzby juz kredytow nie dawali?? Maciej Polny ktory podpisal
            realny korzystny dla klubu kntrakt z Hansem i Bjerre, no i zlomreks z Nikim i jego niby malymi pieniedzmi
            • hytry Zgłoś komentarz
              nie ma sensu się upierać przy swoich racjach -zawodnik jest jak pracownik - firma pada nie będzie kasy na wypłatę, więc panowie żużlowcy nie upierajcie się, wielu sponsorów którzy
              deklarwali pomoc nawet jeszcze w grudniu już zamyka firmy - prezesi klubów modlą się aby sponsorzy nie odchodzili - lecz gdy sponsor nagle traci fimę nie ma na wypłatę dla ludzi to nie dziwcie się że za chwilę nie bedzie kasy w klubie dzieci forum nie macie pojęcia o biznesie ale żuzlowcy to przecież nie dzieci co ???
              • Do Seniora! Zgłoś komentarz
                Nie zabawiaj się w analityka rynku finansowego, bo nie masz o tym zielonego pojęcia. Firma Złomrex to producent stali która obecnie jest wykorzystywana do wszystkich inwestycji drogowych, a
                tu wiekszość opiera się o dotacje unijne. jest to bardzo ważny współczynnik stabilności firmy, a o ile wiem to jednego jesteśmy pewni że te inwestycje napewno będą realizowane. Spokojna głowa o Złomrex, napewno nie znikną z mapy kraju!
                • andy Zgłoś komentarz
                  Wy kibice znow polajacie sie ktory sponsor lepszy zlom, czy cukierki,kto bedzie lepszy X czy Y a obecnie to chodzi o utrzymanie zuzla ,cen biletow, i jakis tam lepszych zawodnikow w klubach.
                  prezesi zawsze beda biadolic na kontrakty, ale na m kibicom nie mowia ile placa zawodnikom czy to w euro czy w zlotowkach.Gdyby byli madrzy to przez jeden sezon zatrudniaja tylko po jednym z GP i juz ceny spadaja, bo bylaby konkurencja przynajmniej 2 na jedno miejsce, rzadzic to oni prezesi nigdy nie umieli.
                  • mdr Zgłoś komentarz
                    Dokladnie zgadzam sie z wiekszoscią komentarzy tzn teraz to niech prezesi renegocjują ale z zagranicznymi zawodnikami ,a naszym powinni dołożyc troche kasy bo oni stracili na słabej
                    złotówce.
                    • kibic Zgłoś komentarz
                      czegoś tu nie kumam wszyscy piszą że andersen to cieć jakich mało każdy będzie z nim jeżdził ale jak o kase to zarobi najwięcej a tylko 1/4 kontraktu ma w gotówce reszta na torze to
                      albo jest dobry i zarobi albo nie zarobi bo jest cienias poza tym euro juz leci w dół
                      • senior Zgłoś komentarz
                        złomrex to obecnie kandydat do upadłości więc nie wychwalajcie tej firmy.Popatrzcie co się dzieje z przemysłem metalowo hutniczym na całym świecie o polsce nie wspomnę.To jeden z
                        najbardziej niepewnych sponsorów w tym roku.
                        • gosciu Zgłoś komentarz
                          wy tylko umiecie kytykowac a Maslanka powiedzial ze o budzet sie nie martwi. bo wy pewnie nie wiecie ze Włókniarz ma kase nasz sponsor sie nie zmienił dalej jest nim ZŁOMREX który wszedł w
                          spółke COGNOR pewnie będziecie mówić że i tak nie mamy kasy ale wystarzczy spojrzeć na to jaką firmą jest ZŁOMREX MARTWCIE SIE WLASNYMI KLUBAMI
                          • Fan Zgłoś komentarz
                            W związku z kryzysem oraz rosnącymi wymaganiami zawodnicy są proszeni o rozglądanie się za pracą fizyczną gdyz niedługo Polskie kluby żuzowe przestana istnieć!proszę spojrzec na ligę
                            rosyjską w której startuja 4 kluby.serdecznie pozdrawiam wszystkich jezdzacych milionerów.
                            Zobacz więcej komentarzy (16)