WP SportoweFakty.wp.pl – wiadomości sportowe, relacje live, wyniki meczów

• Skoki narciarskie

Federacja WBC wydała oświadczenie po walce Wilder - Fury. "Jesteśmy bardzo dumni"

Federacja World Boxing Council zdecydowała się wydać oświadczenie w sprawie werdyktu pojedynku pomiędzy Deontayem Wilderem (40-0-1, 39 KO) a Tysonem Furym (27-0-1, 19 KO). Według przedstawicieli WBC, wynik walki był sprawiedliwy.
Waldemar Ossowski
Getty Images / Fury i Wilder w trakcie pelnej emocji walki

Po 12 rundach starcia o mistrzostwo świata w kategorii ciężkiej sędziowie nie byli jednogłośni. Jeden z nich dał wygraną Deontayowi Wilderowi (115-111), drugi Tysonowi Fury'emu (114-112), a ostatni wskazał remis (113-113). Oznaczało to, że "Brązowy Bombardier" zachował pas federacji WBC i po raz ósmy obronił tytuł.

- Walka była sensacyjna i dramatyczna, a wynik końcowy nie mógł być bardziej sprawiedliwy niż remis, który orzekli trzej sędziowie - można przeczytać w oficjalnym oświadczeniu World Boxing Council.

Jednocześnie najbardziej ceniona ze światowych federacji bokserskich doceniła postawę bohaterów walki wieczoru gali w Los Angeles: - Wilder i Fury walczyli jak prawdziwi wojownicy w ringu, ale na koniec dali każdemu lekcję pokory, jesteśmy niezmiernie dumni z ich zachowania i sportowego charakteru.

Zarówno dla Wildera jak i Fury'ego był to pierwszy remis w zawodowej karierze. Dotychczas obaj pięściarze byli niepokonani, a broniący tytułu Amerykanin 39 z 40 pojedynków zakończył przez nokaut. W Los Angeles dwukrotnie potrafił on posłać na deski przeciwnika, ale nie wystarczyło to na odrobienie strat punktowych i końcowy sukces.

ZOBACZ WIDEO: Dariusz Michalczewski: Polski boks jest w kryzysie. My musimy go reanimować

Jak wyglądały sporty walki sprzed setek lat dowiesz się TUTAJ. Niektórzy do dziś toczą walki na miecze!

Czy zgadasz się ze zdaniem przedstawicieli federacji WBC?

Polub Sporty Walki na Facebooku
boxingscene.com

[ Anuluj ] Odpowiadasz na komentarz:

Dowiedz się jak umieszczać linki od tagów, pogrubiać tekst, itp.
  • Adam Jabłoński 0
    redaktorki podawajcie do jasnego groma prawdziwe wyniki a nie podajecie z du.py jakieś cyferki. Było 115-111 dla Wildera i 114-110 dla Furego. Jakby było 114-112 to nie byłoby chyba remisu. Zapiszcie się na jakieś korki z matmy, bo z liczeniem to u was ciężko.
  • Adam Jabłoński 0
  • Luigi1944 0
    Zapraszam do oglądania:
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
Pokaż więcej komentarzy (3)