WP SportoweFakty.wp.pl – wiadomości sportowe, relacje live, wyniki meczów

Kokpit Kibice
Relacje na żywo
  • wszystkie
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Żużel
  • Koszykówka
  • Piłka ręczna
  • Skoki narciarskie
  • Tenis

Głowacki - Briedis: szokujące zdanie Kovacsa. "Sędzia zrobił, co mógł i nie popełnił żadnych błędów"

Przedstawiciel federacji WBO, Istvan Koko Kovacs, z bliska obserwował w Rydze walkę Krzysztofa Głowackiego z Mairisem Briedisem. Jego zdanie na temat pojedynku wywołuje kontrowersje. - Sędzia zrobił, co mógł i nie popełnił żadnych błędów - wyznał.
Waldemar Ossowski
Waldemar Ossowski
Getty Images / Elsa / Na zdjęciu: Krzysztof Głowacki

Kovacs w rozmowie z Mateuszem Migą z TVP Sport starał się w przekonać, że pojedynek Polaka z Łotyszem zakończył się zgodnie z przepisami. Krzysztof Głowacki przegrał z Mairisem Briedisem w 3. odsłonie walki, choć rundę wcześniej został brutalnie sfaulowany przez faworyta gospodarzy

- Sędzia wykonał swoją pracę w sobotni wieczór. Nie zdyskwalifikował Briedisa za uderzenie łokciem ani za wejście na ring jego trenera, nie zakończył też rundy w odpowiednim momencie. Ale zgodnie z przepisami wynik walki jest jasny. Możemy to sprawdzić raz jeszcze i, jeśli coś jednak było niezgodnie z zasadami, wtedy decyzja może zostać zmieniona. Do tej pory nie widziałem powtórki, ale na żywo miałem wrażenie, że sędzia zrobił, co mógł i nie popełnił żadnych błędów - powiedział Istvan Koko Kovacs, przedstawiciel federacji WBO. 

Zobacz także: Głowacki zabrał głos po kontrowersyjnej porażce

Węgierski bokser i były mistrz świata w kategorii piórkowej twierdzi, że gdyby Krzysztof Głowacki nie chciałby kontynuować pojedynku po faulu rywala w 2. rundzie, to Briedis zostałby zdyskwalifikowany. - Przepisy są tu jasne. Gdyby Głowacki był "mądry" mógłby pozostać w dole i czekać aż sędzia zakończy walkę. Ale on zaprezentował sportową postawę. Chciał wygrać na ringu, a nie przez dyskwalifikację - dodał.

ZOBACZ WIDEO Boks. Głowacki - Briedis. Sauerland twierdzi, że sędzia popełnił tylko jeden błąd

Czy Krzysztof Głowacki odzyska pas mistrza świata federacji WBO?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Polub Sporty Walki na Facebooku
Zgłoś błąd
WP SportoweFakty

Komentarze (5):

[ Anuluj ] Odpowiadasz na komentarz:

Dowiedz się jak umieszczać linki od tagów, pogrubiać tekst, itp.
  • Jarosław Szefler 0
    Tą swoja wypowiedzią Kovacs udowodnił, że w ZUPEŁNOŚCI NIE NADAJE SIĘ na zajmowane stanowisko!!!Pogonić dziada, i tyle!!!
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
  • emeryt45 1
    Drugi Gołota wstaje nie wiadomo po co.
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
  • Greg Kowal 1
    Trzeba bylo mu nie wstawac i by wygral wszystkie pasy...
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
Pokaż więcej komentarzy (2)
Pokaż więcej komentarzy (5)
Pokaż więcej komentarzy (5)
Pokaż więcej komentarzy (5)
Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
×