Gyurta najlepszy na 200 metrów st. klasycznym, nowy rekord świata!

Daniel Gyurta złotym medalistom IO w Londynie w wyścigu na 200 metrów stylem klasycznym. Węgier w finałowym wyścigu ustanowił nowy rekord świata.

Od samego startu w finałowej batalii na 200 m. stylem klasycznym prowadził broniący olimpijskiego złota wywalczonego przed czterema laty, Japończyk Kosuke Kitajima. W połowie wyścigu do głosu doszedł Węgier Daniel Gyurta.

Tempo wyścigu było szybkie, a przez wszystkie długości basenu pływano szybciej niż dotychczasowy rekord globu. Tablicy najszybciej dotknął 23-letni Madziar, który z wynikiem 2:07:28 ustanowił nowy rekord świata. Srebrny medal wywalczył reprezentant gospodarzy, Michael Jamieson.

Na najniższym stopniu podium w rywalizacji żabkarzy usadowił się Ryo Tateishi. Kitajima, który w Pekinie wywalczył dublet (100 i 200m) - w Londynie dopiero czwarty.

Wyniki finału pływania - 200 m st. klasycznym mężczyzn:

1. Daniel Gyurta (Węgry) - 2:07:28 RŚ
2. Michael Jamieson (Wielka Brytania) - 2:07:43
3. Ryo Tateishi (Japonia) - 2:08:29
4. Kosuke Kitajima (Japonia) - 2:08:35
5. Scott Weltz (USA) - 2:09:02
6. Clark Burckle (USA) - 2:09:25
7. Brenton Rickar (Australia) - 2:09:28
8. Andrew Willis (Wielka Brytania) - 2:09:44

Sylwetka Daniela Gyurty

Węgier Daniel Gyurta pobił rekord świata czasem 2.07,28 i zdobył złoty medal olimpijski na 200 metrów stylem klasycznym. To drugi krążek olimpijski mistrza świata i mistrza Europy na tym dystansie, po srebrze wywalczonym w Atenach.

Rozpoczynał treningi jako czterolatek i od początku kariery marzył o medalach igrzysk olimpijskich. Pierwszy zdobył w stolicy Grecji w 2004 roku jako 15-latek.

Jest fanem piłki nożnej oraz koszykówki.

urodzony 4 maja 1989 w Budapeszcie

wzrost: 185 cm
waga: 77 kg

największe sukcesy

igrzyska olimpijskie:
1. miejsce na 200 m st. klasycznym (2012)
2. miejsce na 200 m st. klasycznym (2004)

mistrzostwa świata:
1. miejsce na 200 m st. klasycznym (2009, 2011)

mistrzostwa Europy
1. miejsce na 200 m st. klasycznym (2010, 2012)

Źródło artykułu: