WP SportoweFakty.wp.pl – wiadomości sportowe, relacje live, wyniki meczów

Kokpit Kibice
Zobacz drużynę
  • Zobacz drużynę
  • Grupa A
  • Grupa B
  • Grupa C
  • Grupa D
  • Grupa E
  • Grupa F
  • Grupa G
  • Grupa H

Mundial 2018. Przełomowy moment w MŚ. Pierwsza zmiana decyzji w historii

System VAR użyty po raz pierwszy w historii MŚ. Urugwajski sędzia Andres Cunha zmienił decyzję w trakcie spotkania Francji z Australią (2:1).
Marcin Górczyński
Marcin Górczyński
Getty Images / Shaun Botterill / Na zdjęciu: Antoine Griezmann (strzela z rzutu karnego)

Na turnieju w Rosji wprowadzono bodaj najistotniejszą nowinkę sędziowską ostatnich lat, sprawdzony m.in. w Polsce i Niemczech system wideoweryfikacji VAR. Do tej pory arbitrzy główni nie korzystali z VAR-u, a przynajmniej nie dostawali meldunku z wozu, by dokładniej przyjrzeć się sytuacji. Aż do piątego meczu mundialu w Rosji. 

W 54. minucie spotkania Francuzów z Australijczykami Joshua Risdon podciął uciekającego Antoine'a Griezmanna. Sędzia Andres Cunha początkowo nie odgwizdał faulu na skraju pola karnego. Zreflektował się po kilkunastu sekundach. Podbiegł do monitora i nie miał wątpliwości - jedenastka. Dodajmy, że jak najbardziej słuszna. Po chwili bramkę z karnego strzelił Griezmann. 

Technologia przydała się jeszcze raz w trakcie spotkania. Po uderzeniu Paula Pogby piłka przelobowała Mathew Ryana, odbiła się od poprzeczki i spadła tuż za linią bramkową. System goal-line pomógł arbitrowi, futbolówka całym obwodem znalazła się za kreską. Urugwajczyk dostał sygnał na urządzenie, które nosił na lewym nadgarstku. 

Na MŚ 2010 w podobnej sytuacji, nawet bardziej ewidentnej, nie zaliczono bramki. Frank Lampard cieszył się z gola, którego widzieli wszyscy, tylko nie sędzia Jorge Larrionda. Od tego czasu pracowano nad systemem wspomagającym arbitra w takiej sytuacji.

Użycie nowinek technicznych to kolejny przełom w historii mundiali. Poprzednią tak istotną zmianą w pracy rozjemców było wprowadzenie żółtych i czerwonych kartek (MŚ 1970).

ZOBACZ WIDEO Mundial 2018. Nasz wysłannik był w strefie mieszanej po wielkim hicie. "Hiszpanie są źli"

Czy Francji należał się rzut karny?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Polub Piłkę Nożną na Facebooku
Zgłoś błąd
inf. własna

Komentarze (0):

[ Anuluj ] Odpowiadasz na komentarz:

Dowiedz się jak umieszczać linki od tagów, pogrubiać tekst, itp.
Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
×
Sport na ×