Oświadczenie Korony ws. Małkowskiego i Sobolewskiego

Prezes złocisto-krwistych wydał specjalne oświadczenie, w którym odniósł się do wtorkowej decyzji Izby ds. Rozwiązywania Sporów Sportowych przy PZPN ws. kontraktów dwóch zawodników.

Sebastian Najman
Przypomnijmy, że specjalny organ Polskiego Związku Piłki Nożnej odrzucił wniosek działaczy Korony ws. unieważnienia nowych dwuletnich kontraktów Pawła Sobolewskiego i Zbigniewa Małkowskiego, uznając, że podczas ich zawieranie nie doszło do złamania prawa.
W związku z niekorzystnym dla kieleckiego klubu orzeczeniem, prezes Marek Paprocki wydał specjalnie oświadczenie, informując w nim między innymi o możliwych dalszych krokach w tej sprawie. Oto jego treść:

"W dniu wczorajszym Izba ds. Rozwiązywania Sporów Sportowych przy PZPN oddaliła pozwy Korona S.A. o uznanie nieważności kontraktów zawodników Zbigniewa Małkowskiego i Pawła Sobolewskiego.

Z ustnego uzasadnienia orzeczenia wynika, że wykazane w postępowaniu uchybienia w działaniach menedżera piłkarzy oraz nieprawidłowości w działaniach byłego prezesa zarządu Korona S.A. Tomasza Chojnowskiego, polegające na przekroczeniu statutowych uprawnień zarządu na okoliczność ważności kontraktów nie mają znaczenia.

W orzeczeniu podkreślono również, że nie stwierdzono istnienia przesłanek świadczących, że decyzje byłego prezesa zarządu Korona S.A. Tomasza Chojnowskiego były podejmowane w stanie wyłączającym świadome albo swobodne wyrażenie woli.

Orzeczenie powyższe nie oznacza jednak, że Korona S.A. zmieni stanowisko w kwestii przedmiotowych kontraktów zawodniczych. W dalszym ciągu prowadzone będą działania zmierzające do wyjaśnienia wszystkich okoliczności związanych z ich zawarciem.

Zgodnie z regulaminem działania Izby ds. Rozwiązywania Sporów Sportowych stronom postępowania przysługuje odwołanie od decyzji w trybie 14 dni od otrzymania pisemnego uzasadnienia orzeczenia.

Decyzję o skorzystaniu z prawa odwołania od decyzji wskazanej powyżej Korona S.A. podejmie po przeanalizowaniu pisemnego uzasadnienia orzeczenia."

Kontrakty piłkarzy Korony pod lupą prokuratury