• Skoki narciarskie

PZPN zajął stanowisko w sprawie "Małego Fryzjera"

Nie milkną echa sprawy Andrzeja B. Rzecznik Dyscyplinarny PZPN Adam Gilarski zajął stanowisko w związku z działalnością byłego trenera, na którym ciąży wyrok za korupcję.
Szymon Mierzyński
Polski Związek Piłki Nożnej PAP / Bartłomiej Zborowski / Polski Związek Piłki Nożnej

Przypomnijmy, że Andrzej B. jest dożywotnio pozbawiony prawa działalności w futbolu. Co więcej, ciąży na nim prawomocny wyrok sądowy, zakazujący mu działalności w profesjonalnym futbolu przez pięć lat. Tymczasem jak sam niedawno przyznał, "pomaga, ocenia i doradza" w Agencji Sportowej Anna Sobczyk. To ten podmiot negocjował ostatnio przedłużenie umowy Wisły Płock z Piotrem Wlazłą.

"Z Uchwały Zarządu PZPN z dnia 27 marca 2015 roku w sprawie współpracy z pośrednikami transakcyjnymi, jednoznacznie wynika, iż pośrednikiem transakcyjnym, jak i osobą upoważnioną do działania w jego imieniu, winna być osoba o nieposzlakowanej reputacji, nieskazana prawomocnym wyrokiem za jakiekolwiek przestępstwa umyślne oraz niepodlegająca karze dyscyplinarnej za korupcję w sporcie (art. 2 uchwały).

Klub, zawodnik lub pośrednik transakcyjny, który narusza lub stosuje postanowienia uchwały w sposób niezgodny z jej treścią, podlega odpowiedzialności dyscyplinarnej (art. 10 uchwały)" - komunikat o takiej treści wydał Rzecznik Dyscyplinarny PZPN, Adam Gilarski.

Polski Związek Piłki Nożnej zamierza w najbliższym czasie przekazać klubom szczebla centralnego, a także związkom wojewódzkim listę osób objętych prawomocnymi karami dyscyplinarnymi, a także posiadających sądowy zakaz zajmowania stanowisk związanych z uczestniczeniem w profesjonalnych zawodach sportowych.

ZOBACZ WIDEO Jakub Rzeźniczak o głośnym transferze Legii: To będzie bardzo duże wzmocnienie

Czy Polskiemu Związkowi Piłki Nożnej uda się skutecznie uniemożliwić działalność Andrzejowi B.?

Polub Piłkę Nożną na Facebooku
PZPN