WP SportoweFakty.wp.pl – wiadomości sportowe, relacje live, wyniki meczów

Kokpit Kibice
Relacje na żywo
  • wszystkie
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Żużel
  • Koszykówka
  • Piłka ręczna
  • Skoki narciarskie
  • Tenis

Sędzia zdyskwalifikowany na pięć lat za błąd

Sędzia liniowy z Ugandy Samuel Kakembo został ukarany pięcioletnią dyskwalifikacją za popełniony błąd w meczu tamtejszej ekstraklasy. Arbiter nie zasygnalizował spalonego.
Tomasz Skrzypczyński
Tomasz Skrzypczyński
Getty Images / Laurence Griffiths / Piłka nożna

W środowym meczu ligi Ugandy Express FC Kampala zremisowało u siebie z Vipers SC Wakiso (1:1). Gol dla gości został strzelony w samej końcówce spotkania i nie powinien zostać uznany.

Powtórki wykazały, że strzelec gola w momencie oddawania strzału znajdował się na spalonym. Sędzia liniowy Samuel Kakembo nie zdecydował się jednak na podniesienie chorągiewki, przez co arbiter główny Ronald Kirangwa nie miał podstaw by przerwać grę.

Tamtejsza federacja zareagowała bardzo ostro i postanowiła zdyskwalifikować dwóch arbitrów.

Kakembo zdyskwalifikowano aż na pięć, a Kirangwę na trzy lata. Ponadto na 60 dni zawieszono drugą asystentkę, Lydię Wanyamę Nantabo, chociaż nie popełniła żadnej pomyłki i nie miała z kontrowersyjną sytuacją nic wspólnego.

A to jeszcze nie koniec, bo władze zapowiedziały wszczęcie śledztwa ws. wydarzeń z końcówki meczu. Nie wykluczone, że sędziowie zostaną ukarani jeszcze dotkliwiej za swoje błędy.

ZOBACZ WIDEO Kuriozalny samobój Chievo. Komentatorzy nie wytrzymali ze śmiechu [ZDJĘCIA ELEVEN SPORTS]


Polub Piłkę Nożną na Facebooku
Zgłoś błąd
independent.co.ug

Komentarze (0):

[ Anuluj ] Odpowiadasz na komentarz:

Dowiedz się jak umieszczać linki od tagów, pogrubiać tekst, itp.
Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
×
Sport na ×