KokpitKibice
  • Zimowe

Matty Cash zagra w reprezentacji Polski? Cezary Kulesza przekazał stanowisko PZPN

Prezes PZPN w rozmowie z meczyki.pl zajął oficjalne stanowisko ws. Matty'ego Casha, który po otrzymaniu polskiego obywatelstwa mógłby występować w naszej reprezentacji.

Piotr Bobakowski
Matty Cash Getty Images / Na zdjęciu: Matty Cash
Temat występów Matty'ego Casha z Aston Villa w reprezentacji Polski żyje już w mediach jakiś czas, ale dopiero teraz głos w sprawie zajął prezes PZPN Cezary Kulesza. - PZPN nie ingeruje w proces przyznania obywatelstwa - podkreślił działacz w rozmowie z meczyki.pl.

Szef związku zapewnił, że nie zamierza interweniować u polityków, jak miało to miejsce w przeszłości (np. w przypadku Emmanuela Olisadebe ). - Za wybór najlepszych zawodników spośród tych posiadających polskie obywatelstwo odpowiada selekcjoner reprezentacji. Nie do mnie należy rozstrzygnięcie, komu to obywatelstwo przysługuje - podkreślił Kulesza.

24-letni Cash nie może więc liczyć na tryb przyspieszony. Jeśli obrońca otrzyma polski paszport, decyzja o ewentualnym powołaniu do kadry będzie należeć do selekcjonera Paulo Sousy.

- Mój agent rozmawiał już z Paulo Sousą. Na razie nie mogę zbyt wiele powiedzieć na ten temat. Cały czas sprawa jest w toku. Teraz to tylko kwestia oczekiwania. Oczywiście granie na poziomie międzynarodowym jest czymś, o czym marzy każdy chłopak. To jest to, czego się chcę - mówił zawodnik w rozmowie z "The Sun" (więcej TUTAJ).

Zobacz:
Nieprawdopodobna historia rodziny Matty'ego Casha. Droga do Anglii była długa i pełna cierpień

ZOBACZ WIDEO: #dziejesiewsporcie: Bramkarz popełnił błąd. Padł super gol
Polub Piłkę Nożną na Facebooku
WP SportoweFakty
  • aust Zgłoś komentarz
    A co ten Cash do tej pory pokazal ze wzbudzil wasze zainteresowanie? Znowu macie temat ktory bedziecie walkowac miesiacami.