Rio 2016: Adam Peaty pobił rekord świata na 100 m żabką w eliminacjach!

Zdjęcie okładkowe artykułu: PAP/EPA / EPA/PATRICK B. KRAEMER
PAP/EPA / EPA/PATRICK B. KRAEMER
zdjęcie autora artykułu

Adam Peaty pobił rekord świata podczas eliminacji na 100 metrów stylem klasycznym na igrzyskach olimpijskich w Rio de Janeiro.

Poprzedni rekord świata również należał do tego urodzonego w 1994 roku reprezentanta Wielkiej Brytanii - wynosił 57.92. W Brazylii Adam Peaty uzyskał czas 57.55. 27. miejsce w eliminacjach zajął Marcin Stolarski (1:01.06). Polak nie zakwalifikował się do półfinału. W czwartym wyścigu eliminacyjnym zajął ósmą, ostatnią lokatę.

Na 400 metrów stylem dowolnym siódmy w piątej serii eliminacyjnej był Filip Zaborowski (3:49.84). W następnym wyścigu zaprezentował się Wojciech Wojdak, który również uplasował się na siódmym miejscu (3:48.87). Wojdak miał łącznie 23. czas, a Zaborowski - 28. Awans uzyskało czołowych ośmiu pływaków. Najlepszy w tej fazie okazał się Amerykanin Conor Dwyer (3:43.42).

Piętnaste w gronie szesnastu zespołów w 1/2 finału sztafety 4x100 metrów kraulem były Katarzyna Wilk, Alicja Tchórz, Aleksandra Urbańczyk i Anna Dowgiert (3:40.89).

Wyniki eliminacji:

100 metrów stylem klasycznym:

Miejsce Zawodnik Kraj Czas
1Adam PeatyWielka Brytania57.55
2Yasuhiro KosekiJaponia58.91
3Felipe FrancaBrazylia59.01
4Kevin CordesStany Zjednoczone59.13
5Cody MillerStany Zjednoczone59.17
6Jake PackardAustralia59.26
29Marcin StolarskiPolska1:01.06

400 metrów stylem dowolnym mężczyzn:

Miejsce Zawodnik Kraj Czas
1Conor DwyerStany Zjednoczone3:43.42
2Mack HortonAustralia3:43.84
3Gabriele DettiWłochy3:43.95
4Yang SunChiny3:44.23
5David McKeonAustralia3:44.68
6James GuyWielka Brytania3:45.31
23Wojciech WojdakPolska3:48.87
28Filip ZaborowskiPolska3:49.84

4x100 metrów stylem dowolnym kobiet:

Miejsce Kraj Czas
1Australia3:32.39
2Stany Zjednoczone3:33.59
3Kanada3:33.84
4Włochy3:35.90
5Holandia3:35.94
6Szwecja3:36.42
15Polska3:41.43

ZOBACZ WIDEO Ewa Swoboda: przyszła pora na dorosłe bieganie (źródło TVP)

{"id":"","title":""}

Źródło artykułu: