Kokpit Kibice
Relacje na żywo
  • wszystkie
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Żużel
  • Koszykówka
  • Piłka ręczna
  • Skoki narciarskie
  • Tenis

PlusLiga. ZAKSA - ONICO: jest decyzja PLS. Będą kary, ale nie będzie powtórzenia meczu ani zmiany wyniku

Zarząd Polskiej Ligi Siatkówki skonsultował z ekspertami to, co wydarzyło się w sobotnim meczu finałowym pomiędzy ZAKSĄ Kędzierzyn-Koźle a ONICO Warszawa. Nie będzie ingerencji w wynik ani powtórki, ale wyłącznie kary.
Dominika Pawlik
Dominika Pawlik
siatkarze ONICO Warszawa Newspix / Rafał Rusek / Na zdjęciu: siatkarze ONICO Warszawa

Konsultacje przeprowadzały Zespół Kwalifikatorów PlusLigi i Ligi Siatkówki Kobiet a także Wydział Sędziowski Polskiego Związku Piłki Siatkowej. Ostatnia z decyzji wpłynęła w poniedziałek 29 kwietnia i niezwłocznie pojawiła się decyzja zarządu w sprawie meczu z 27 kwietnia.

Fragmenty ocen sytuacji można przeczytać TUTAJ

Przypomnijmy, że pod koniec piątego seta, po ataku Nikołaja Penczewa sędzia przyznał punkt dla drużyny ze stolicy, co oznaczało zwycięstwo gości 15:13. Radość ONICO przerwał jednak sędzia Wojciech Maroszek, który po protestach siatkarzy ZAKSY, odgwizdał błąd podwójnego odbicia piłki Piotrowi Łukasikowi. Zarzutem była też niezgodność w wyniku w czwartym secie.

Czytaj też: Michał Kaczmarczyk: Nasza kochana Dzban Liga i jej wymagający widzowie (komentarz)

ONICO w poniedziałek opublikowało swoje pismo do PLS, w którym domaga się reakcji ze strony władz, stołeczny klub domagał się zmiany wyniku oraz dyskwalifikacji Łukasza Kaczmarka (czytaj TUTAJ).

- Przede wszystkim bardzo przepraszam cały klub ONICO Warszawa oraz wszystkich kibiców siatkówki za błąd, który popełnił arbiter w trakcie pierwszego meczu finału PlusLigi - podkreśla Paweł Zagumny, prezes Polskiej Ligi Siatkówki SA.

- Dodatkowo pragnę wyjaśnić, że po agresywnym zachowaniu gracza ZAKSY Kędzierzyn-Koźle Łukasza Kaczmarka moją intencją było szybkie ukaranie gracza. Niestety, ze względu na zmianę przepisów, w tym sezonie nie jest możliwe ukaranie gracza przez Zarząd PLS. Obecna procedura postępowania wynika z zapisów Ustawy o Sporcie oraz aktów wewnętrznych PZPS i PLS. Zawiadomiłem więc zgodnie z procedurą Rzecznika Dyscyplinarnego Polskiego Związku Piłki Siatkowej, licząc na jak najszybsze wyciągnięcie konsekwencji wobec gracza - dodał Zagumny.

Treść komunikatu

Po analizie materiału od komisarza PLS, wysłuchaniu opinii ekspertów w sprawach sędziowskich, zgromadzeniu wszystkich dostępnych materiałów dotyczących tych kontrowersji, Główny Komisarz wydał decyzję w przedmiocie weryfikacji zawodów (w załączniku), która została ogłoszona zgodnie z przepisami Regulaminu Profesjonalnego Współzawodnictwa w Piłce Siatkowej w formie komunikatu. Od decyzji w przedmiocie weryfikacji zawodów, ogłoszonej w formie komunikatu, ONICO Warszawa będzie ewentualnie mogło odwołać się do Sądu Odwoławczego przy PZPS.

Jednocześnie Zarząd Polskiej Ligi Siatkówki informuje o konsekwencjach związanych z negatywną oceną pracy osób w trakcie meczu finałowego ZAKSA - ONICO w dniu 27 kwietnia:

- Pierwszy sędzia spotkania, Pan Wojciech Maroszek, został zawieszony do końca sezonu 2018/19 oraz został pozbawiony wynagrodzenia za pracę w kwietniu 2019 roku;

- W związku niedopełnieniem obowiązków służbowych na meczu ONICO Warszawa - ZAKSA Kędzierzyn-Koźle w dniu 27-04-2019 roku, Protokolant Elektroniczny został zawieszony w rozgrywkach PlusLigi do 30 grudnia 2019 roku;

- PLS wystosowała wniosek o ukaranie gracza ZAKSY Kędzierzyn-Koźle Łukasza Kaczmarka do Rzecznika Dyscyplinarnego Polskiego Związku Piłki Siatkowej.

ZOBACZ WIDEO "Klatka po klatce" (on tour): zobacz, co się działo po walce "Jurasa" na KSW 48

Czy PLS podjął słuszną decyzję?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Polub Siatkówkę na Facebooku
Zgłoś błąd
WP SportoweFakty

Komentarze (20):

  • krytyk65 Zgłoś komentarz
    Skandal, PLS = Mafia, która sprzyja ZAKSIE
    • Wiesia K. Zgłoś komentarz
      To tak jakby pójść do supermarketu na zakupy i po po zapłacie i sprawdzeniu rachunku okazało sie ,że np.zamiast za jedną butelkę piwa policzono wam za cały kontenerek( ile tam jest ,20
      Czytaj całość
      sztuk ? ) . Wracacie do kasy ,kasjerka przyznaje wam rację ... - i na to przychodzi kierownik sklepu i mówi :" No rzeczywiście ,błąd jest , kasjerka zostanie ukarana i pozbawiona pensji ,ale pieniędzy i tak Panu nie zwrócimy bo byliśmy czujni i stworzyliśmy sobie taki regulamin ,który na to nie pozwala...!!! Może więc nas Pan pocałować w nos !" Współczuję Sędziemu Maroszkowi - on chyba miał jakieś zaćmienie umysłu wtedy (każdemu przynajmniej raz się zdarzy i potem sami się zastanawiamy ,jak mogliśmy coś takiego zrobić...) ,a jest przecież dobrym arbitrem - ale od poprawienia błędu jest PLS i o ile do powtórzenia meczu nie ma podstaw (?) ,to na pewno jest podstawa do korekty wyniku i powrotu do pierwszej ,prawidłowej decyzji Sędziego ,czyli zakończenia meczu zwycięstwem Onico. Jakaś elementarna uczciwość powinna obowiązywać . Aha - dla hejterów - nie jestem kibicem ani Onico ,ani Zaksy.
      • skandal10 Zgłoś komentarz
        Zaksa nie nabrała wody w usta. Sebastian Świderski udzielił wywiadu.jest w GW. I raczej nie doczekacie się przeprosin.
        • elodreip Zgłoś komentarz
          Ludzie, to jest taka żenada... Sędzia który popełnia błąd nic nieznaczący dla meczu (protokolant) dostaje zawieszenie do końca roku, a chłop który bezpośrednim błędem wypaczył
          Czytaj całość
          wynik najważniejszego meczu w sezonie (i wszyscy to przyznają) dostaje śmieszną karę zawieszenia do końca sezonu czyli w praktyce na dwa/ trzy mecze i traci tysiąc czy dwa tysiące złotych? Warszawa na braku mistrzostwa ponosi straty w setkach tysięcy .... Przecież środowisko sędziowskie zostało skompromitowane po raz drugi w ciągu dwóch dni! Pokazali, że ręka rękę myje, są święto krowy. Trzeba było uciąć głowę, to ucięli pachołka, a nasze dobro narodowe sędziego Maroszka uratowali żeby mu nie na**ć w papierach? Śmiech na sali! Wziął odpowiedzialność na siebie, zawiódł, powinien ponieść konsekwencję, chłopakom z Warszawy nic już nie zwróci tego zwycięstwa i chyba mało ich obchodzi że dłuższe zawieszenie zniszczyło by karierę sędziego.. Ja nie kupuje tłumaczeń, że wiele pracował na swoją pozycję.. Owszem.. Ale skala błędu, istota meczu przekreślają wszystko. Jest to tak śmiesze wszystko, że aż smutne.
          • siewca śmierci Zgłoś komentarz
            W zasadzie to jest tylko sport i ja się staram przy nim dobrze bawić a nie spinać kłócić itd. Oglądając siatkówkę na najwyższym poziomie ligę rosyjska włoska i naszą zawsze jestem
            Czytaj całość
            za Tym by wygrała lepsza drużyna .
            • elodreip Zgłoś komentarz
              Kara dla Maroszka zdecydowanie zbyt niska powinien być zawieszony na taki sam okres jak Protokolant bo bardziej wypaczył wynik meczu.. Ale jak widać na układy nie ma rady... Ręka rękę
              Czytaj całość
              myje dla maroszka który wypaczył wynik najważniejszego meczu sezonu to żadna kara
              • Wino1901 Zgłoś komentarz
                Ludzie dostęp do Regulaminu jest na necie, gdy piszecie takie bzdury, że przyjęcie było nieczyste, że jedyny błąd sędziego polegał na tym, że nie odgwizdał błędu od razu, że
                Czytaj całość
                zawodnicy Onico widzieli rzekomy błąd, pokazujecie że kompletnie nie znacie Regulaminu. Ja też nie znałem, ale po tej sytuacji sprawdziłem i już wiem. To naprawdę nie jest błąd i o ile Wy możecie tego nie wiedzieć, o tyle profesjonaliści (sędziowie, zawodnicy, w tym.... Kaczmarek, trenerzy) doskonale o tym wiedzą. Jest tam też informacja, że taki pierwszy kontakt jest usprawiedliwiony po m.in. zagrywce, ataku. I jest to przepis zupełnie normalny. Wyobrażacie sobie, że ktoś celowo chce tak przyjąć? Przecież to było fatalne przyjęcie dla ONICO i gdyby nie Wojtaszek, piłka by wpadła w boisko. To jest bardzo kiepskie przyjęcie, ale poprawne - kiepskie dla Warszawy i nikt takiego nie robi celowo. Chociaż jak ostatnio piłka odbiła się od dłoni Zatorskiego i Jego barku po mocnym ataku Mateusza Malinowskiego, nikt nie reagował... Ot uczciwość kibiców ZAKSY, jej zawodników i klubu...
                • Pio68 Zgłoś komentarz
                  Gdyby sedzia gwizdnal od razu, to podejrzewam, ze nie byloby takiej zadymy, bo w pierwszym odruchu nawet siatkarze Onico uznali, ze to byl babol (znajomość przepisów to już inna
                  Czytaj całość
                  sprawa).....A Wrona zamuast teraz plakac mogl skonczyc atak przy 14-12!.......mnie teraz zastanawia, dlaczego za stracony pkt w 4 secie protokolanta zawieszona do konca roku, a sedzia tylko do konca sezonu?
                  • Wino1901 Zgłoś komentarz
                    A dlaczego przepis nagle jest zły, choć od miesięcy był znany? Bo nagle kibicom ZAKSY i jej gwiazdeczkom przestał się podobać? W piątek o przepisie nie wiedzieliście? Przepis i Wam się
                    Czytaj całość
                    podobał, gdy beneficjentem przepisów była ZAKSA. Już druga odpowiedź w tym samym tonie. Zarówno Kryspin Baran jak i Onico Warszawa otrzymali taką samą odpowiedź: "Tak, sędziowie popełnili błędy, skrzywdzili Was (w jednym wypadku nawet zmienili zwycięzcę), ale wyniku nie zmienimy. No i oczywiście absolutnie zupełnym przypadkiem był fakt, że w trzech ostatnich meczach sędziowie oszukali Zawiercie, nie przyznali punktu Warszawie w czwartym secie by wreszcie w piątym secie dać zwycięstwo przegranym, a odebrać wygranym. I oczywiście przypadkiem jest, że beneficjentem tych wszystkich błędów jest ZAKSA. Dodam od siebie, że straciłem szacunek do zespołu i kibiców ZAKSY. ZAKSA mogła chociaż wydać jakieś oświadczenie, że jest jej przykro w związku z zaistniałą sytuacją, że przeprasza za niedopuszczalne zachowanie swego zawodnika, ale nie. Udają, że problemu nie ma i czekają na rozpatrzenie skargi przez PZPS. Teraz wszelkie ich oświadczenia nie mają znaczenia...
                    • GreenArrow Zgłoś komentarz
                      Pisał Sztaudynger: "Rewanż" Prawa piszemy sami Potem one rządzą nami
                      • ZDROJEK Zgłoś komentarz
                        Zawsze byłem sercem za Zaksa ale wydarzenia ostatniego meczu sprawiły że straciłem cały sentyment do tego zespołu. Odbicie było nieczyste ale jego kwalifikacja należy do pierwszego i to
                        Czytaj całość
                        w akcji na żywo. Tylko chamskie zachowanie Kaczmarka sprawiło że Maroszek nie pokazał zakończenia spotkania. Decyzja PLS to skandal. Mam nadzieję że Kaczmarek już nie zagra w tych finałach
                        • krytyk65 Zgłoś komentarz
                          To jest skandal. Mecz wygrała drużyna ONICO, a ta decyzja jest skandaliczne.
                          • lubelak_fan Zgłoś komentarz
                            Nawet w pierwszej akcji nie można odbijać w ten sposób. Piłka dotyka dwóch, różnych części ciała. Odbicie podwójne.
                            Zobacz więcej komentarzy (7)
                            Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
                            ×
                            Sport na ×