• Skoki narciarskie

Mistrzostwa Europy siatkarzy. CEV wydała oświadczenie i zmienia plany. To pokłosie problemów komunikacyjnych Polaków

Organizatorzy mistrzostw Europy odpowiadają za transport zawodników do kolejnych miast. Mimo to doszło do sytuacji, że Polacy utknęli na lotnisku w Amsterdamie. CEV wydała oświadczenie w tej sprawie.
Mateusz Kozanecki
Dawid Konarski WP SportoweFakty / Monika Pliś / Na zdjęciu: Dawid Konarski

Niedopatrzenie organizatorów sprawiło, że Polacy utknęli na lotnisku Schiphol W Amsterdamie. Ich uwadze umknęła informacja o dwudniowym strajku pracowników tanich linii lotniczych Adria Airways, z którymi lecieć mieli Biało-Czerwoni.

Szukano opcji zastępczej, np. loty przez Paryż do Słowenii, ale samoloty były pełne. Zaproponowano nawet, żeby podopieczni Vitala Heynena do Lublany polecieli... dzień później, czyli w środę. Ostatecznie z pomocą wyszedł premier Mateusz Morawiecki, a po polskich siatkarzy poleciał samolot rządowy.

Europejska Konferedacja Piłki Siatkowej (CEV) wydała oświadczenie, w którym podkreśla świetną współpracę CEV z polską i holenderską federacją... przypisując sobie część zasług.

ZOBACZ WIDEO: Mistrzostwa Europy siatkarzy. Kubiak o niefortunnej sytuacji z lotem. "Tak się złożyło, że mam kilka numerów do ważnych ludzi"

Treść oświadczenia wydanego przez CEV:

"Po tym jak Adria Airways nagle ogłosiło, że tymczasowo zawiesza wszystkie operacje lotnicze, polska drużyna narodowa znalazła się wśród pasażerów pozostawionych na lotnisku Schiphol. CEV i polska federacja ściśle ze sobą współpracowały, aby znaleźć alternatywny lot panujących mistrzów świata do Słowenii. Dzięki nieocenionej pomocy oferowanej przez polski rząd poprzez zapewnienie samolotu z własnej floty, możliwe było rozwiązanie tej nieoczekiwanej sytuacji."

W ten sposób mistrzowie świata mogli polecieć z Amsterdamu bezpośrednio do Lublany we wtorek po południu, aby dotrzeć do kolejnego celu podróży podczas EuroVolley.

CEV, polska federacja i rząd, a także holenderska federacja siatkówki na miejscu w Amsterdamie trzymały się razem jako zespół, aby w tak trudnych i nieprzewidywalnych okolicznościach znaleźć sposób na zapewnienie najlepszej możliwej podróży wszystkim zaangażowanym w kolejny etap EuroVolley w Lublanie.

CEV chce pochwalić wysiłki holenderskiej federacji siatkówki, która zapewniła reprezentacji Polski hotel, podczas gdy wszystkie wyżej wymienione strony pracowały nad zmianą harmonogramu lotu do Słowenii.

Decyzja Adria Airways spowodowała, że zorganizowany zostanie lot czarterowy, który ma zabrać w piątek zespoły Słowenii i Polski do Paryża na decydujące mecze mistrzostw. Tymczasem słoweńska federacja podjęła już wszelkie niezbędne działania w celu reorganizacji i zmiany harmonogramu w celu uniknięcia dalszych zakłóceń."

Czytaj także:
Zamieszanie z biletami na mecz półfinałowy. Słoweńcy wystraszyli się polskiej inwazji
Waldemar Wspaniały krytycznie o działaniach CEV

Czy ME siatkarzy powinny odbywać się w maksymalnie dwóch krajach?

Polub Siatkówkę na Facebooku
WP SportoweFakty

• Tommal555 Zgłoś komentarz
    A kto zaplaci za ten samolot? Rzad Polski czy CEV? Bo przeciez mizna autokarem podjechac. Jak nie wiecie jak sie zorganizowac na tysice kilometrowe podroze to zadzwoncie do Patryka Dudka. Mam
    nadzieje ze moja kasa z podatkow tam nie poszla.
    • atenaneta Zgłoś komentarz
      Holendrzy hotel zapewnili i co mamy się wzruszyć i popłakać (mistrz Młynarski i na to napisał proroczy komentarz
      )
      • zbych22 Zgłoś komentarz
        Nich moderator zada sobie trud i doczyta Regulamin Sportowych Faktów. Jeżeli ma z tym problem służę pomocą.
        • zbych22 Zgłoś komentarz
          Do moderatora - proszę o podanie powodów dla których mój komentarz został usunięty.
          • edzio561 Zgłoś komentarz
            a slowency jak dotarli do slowenii ?
            • killllllll Zgłoś komentarz
              holendrzy i słowency powinni zapłacić ogromną kare finansową za niedopatrzenia w kwestii lotu półfinalistow!!!!! to skandal!!!! od tygodni było wiadomo o strjku!!!!!! po 1milion euro
              kary dla holendrow i slowencow!!!!!! i 2miliony na polskie konto powinno wpłynac. TO SKANDAL aby w takim turnieju takie niedopatrzenia były!!!!!!!!!! skandal skandal skandal
              • 4Gn32 Zgłoś komentarz
                Powiem jedno te ME to wielka pomyłka że odbywają się w tych krajach zero organizacji a w Holandii zero zainteresowania siatkówką dobrze Polscy kibice bo tak trybuny był by
                puste
                • Artur Podolski Zgłoś komentarz
                  niezłe zgrywusy pracują w tym CEV...
                  • Poot Zgłoś komentarz
                    Dlaczego Rzecznicy Prasowi ....... nie sprostują informacji. W jaki sposób kabaret CEV "wspóąpracował"
                    • Bartex Zgłoś komentarz
                      Dali po całości i tyle, tu nie powinien polski samolot po nich lecieć. Tylko Holendrzy powinni swój podstawić a nie proponować przelot dzień później. Wyszło tak to szybko inna maszyna
                      w czarter. I jakoś w piątek da się ze Słowenii czarter zrobić, tylko ciekawe czyja maszyna i koszt Jak by taki numer wyszedł w trakcie imprezy w Polsce to mieli byśmy spokój na parę lat z imprezami a tu nic Już nie wspominając o halach w jakich rozgrywano mecze, gdzie połowa to była z "łapanki"
                      • KibicPOLGOL Zgłoś komentarz
                        Pisałem wczoraj (można sprawdzić w moim profilu), że CEV przypisze sobie zasługi i niepotrzebnie rząd wysyłał ten samolot, bo trzeba było dać się ośmieszyć CEVowi żeby w końcu w
                        tej federacji zaszły jakieś zmiany.
                        • prosta3 Zgłoś komentarz
                          Kurna czy to wszystko - nawet sport musi być taki brudny. Świat wyzbył się już dawno honoru. Mam nadzieje że mimo problemów z biletami i całym tym zamieszaniem z lotem spuścimy im
                          tęgie baty i pokażemy kto naprawdę umie grać w siatkówkę. Trzymam kciuki chłopaki !!!
                          • Eugeniusz Mo Zgłoś komentarz
                            i o to chodzi, by tak zachowywał się odpowiedzialny rząd. Szybkie i konkretne działanie w nagłej potrzebie, a nie jak ten zbiurokratyzowany leśnymi dziadkami CEV, ględzili by i
                            ględzili, a nic z tego by nie wynikło.
                            Zobacz więcej komentarzy (7)