WP SportoweFakty.wp.pl – wiadomości sportowe, relacje live, wyniki meczów

Kokpit Kibice
Relacje na żywo
  • wszystkie
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Żużel
  • Koszykówka
  • Piłka ręczna
  • Skoki narciarskie
  • Tenis

Pomógł Nickowi Kyrgiosowi, został ukarany. Mohamed Lahyani odpocznie od sędziowania

Mohamed Lahyani został ukarany za pomoc okazaną Nickowi Kyrgiosowi w meczu II rundy wielkoszlemowego US Open 2018. Organizatorzy turnieju udzielili mu tylko reprymendy, ale inaczej spojrzały na to zdarzenie władze ATP.
Rafał Smoliński
Rafał Smoliński
Getty Images / Clive Brunskill / Na zdjęciu: Nick Kyrgios

W pojedynku II rundy międzynarodowych mistrzostw USA Nick Kyrgios przegrywał z Pierre'em-Huguesem Herbertem i prezentował się poniżej oczekiwań. W połowie drugiego seta zszedł do niego sędzia Mohamed Lahyani. Oficjalnie po to, aby sprawdzić, czy tenisiście nic nie dolega. Arbiter pozwolił sobie wówczas na dłuższą przemowę, która zmotywowała Australijczyka do lepszej gry. On też wygrał ostatecznie w czterech setach.

Po meczu Herbert miał pretensje do Lahyaniego, że ten przekroczył swoje uprawnienia i odmienił losy pojedynku. Opinię Francuza podzielili organizatorzy, ale sędzia nie został zawieszony w swoich obowiązkach. Szwedowi udzielono jedynie reprymendy i pozwolono dalej prowadzić spotkania. Podkreślono wówczas, że dotychczas był wzorowym arbitrem.

USTA nie zdecydowała się ukarać Lahyaniego, ale jego poczynaniom przyjrzały się władze męskiego tenisa. W swoim postępowaniu ATP uznało, że "działania Lahyaniego podczas meczu naruszyły bezstronność wymaganą przez sędziego". Tym samym 52-latek został zawieszony w swoich obowiązkach na dwa turnieje bez pobierania wynagrodzenia. Nie będzie mógł sędziować zawodów w Pekinie i Szanghaju, gdzie tenisiści będą rywalizować w pierwszej połowie października. Szwed powróci do touru podczas rodzimego turnieju w Sztokholmie.

ZOBACZ WIDEO Sektor Gości 90. Urszula Radwańska: Mój cel to powrót do czołowej "30" światowego tenisa

Czy Mohamed Lahyani powinien dłużej odpocząć od sędziowania?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Polub Tenis na Facebooku
Zgłoś błąd
New York Times

Komentarze (7):

[ Anuluj ] Odpowiadasz na komentarz:

Dowiedz się jak umieszczać linki od tagów, pogrubiać tekst, itp.
  • hippekk 0
    Coś mi się też kojarzy taka sytuacja... Ale rację ma koleżanka Fiolka - z krzesełka wtedy nie schodził, jaki to był turniej - nie pamiętam. Jak widać - lepiej nie tworzyć tego typu precedensów, bo mogą wejść w nawyk. Lahyani musi trochę odpocząć i się zdystansować... Przypomnieć sobie, że jest sędzią, a nie pijarowcem, a na pewno nie trenerem :D
    Danonek kiedyś tak samo motywował Monfilsa z tego co pamiętam i go chwalili nawet za to...
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
  • -f-iolka 0
    Ale się z krzesełka nie pofatygował....i nie był to WS....
    Danonek kiedyś tak samo motywował Monfilsa z tego co pamiętam i go chwalili nawet za to...
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
  • Team Nole 0
    Zdecydowanie słusznie ukarany ! Nie bardzo jest co dodawać, komentować .
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
Pokaż więcej komentarzy (4)
Pokaż więcej komentarzy (7)
Pokaż więcej komentarzy (7)
Pokaż więcej komentarzy (7)
Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
×
Sport na ×