Rewelacyjny Fin drugi w kwalifikacjach, daleki skok Małysza

Czterech Polaków wystartuje w zaplanowanym na ten weekend indywidualnym konkursie Pucharu Świata w Lahti. Oprócz Adama Małysza i Kamila Stocha skład biało-czerwonych uzupełnią Piotr Żyła i Tomasz Byrt. Na tym etapie rywalizacji odpadł natomiast Stefan Hula. Najwyższe noty w eliminacjach otrzymali z kolei Anders Bardal i Jarkko Maeaettae.

Nie było mocnych na Andersa Bardala. Reprezentant Norwegii w piątkowych kwalifikacjach na "Salpausselkae" osiągnął 125,5m i dzięki wysokim notom za styl minimalnie, bo o pół punktu wyprzedził debiutującego w zmaganiach tej rangi - Jarkko Maeaettae (125,5m). W tym samym miejscu, co przedstawiciele Skandynawii lądował też Czech Lukas Hlava. W ścisłej czołówce znaleźli się jeszcze Roman Koudelka (123,5m), następny z Kraju Wikingów - Anders Jacobsen (120m) oraz Olli Muotka (121,5m).

Niezbyt dobrze spisali się Polacy. Na dwudziestej pozycji z wynikiem 116,5m sklasyfikowany został Piotr Żyła, zaś sześć "oczek" niżej uplasował się 18-letni Tomasz Byrt, który dotknął nartami zeskoku na 115,5m. Do najlepszej "50" tym razem mimo dość słabej obsady nie udało się awansować czterdziestemu drugiemu ostatecznie Stefanowi Huli (92,5m).

Wśród skoczków, którzy nie musieli się kwalifikować świetne próby oddali Adam Małysz i Simon Ammann (po 125,5m). Trzeba jednak zaznaczyć, że ze startu zrezygnowali Austriacy - Thomas Morgenstern, Gregor Schlierenzauer, Andreas Kofler, a nawet Martin Koch.

Wyniki piątkowych kwalifikacji w Lahti (HS 130) :

MZawodnikKrajNotaSkok
1 Anders Bardal Norwegia 132,0 125,5m
2 Jarkko Maeaettae Finlandia 131,5 125,5m
3 Lukas Hlava Czechy 130,4 125,5m
4 Roman Koudelka Czechy 128,7 123,5m
5 Anders Jacobsen Norwegia 124,8 120m
6 Olli Muotka Finlandia 122,9 121,5m
7 Martin Schmitt Niemcy 122,3 122,5m
8 Daiki Ito Japonia 121,4 120,5m
9 Anssi Koivuranta Finlandia 121,2 115,5m
10 Robert Kranjec Słowenia 120,6 121m
20 Piotr Żyła Polska 113,9 116,5m
26 Tomasz Byrt Polska 108,2 115,5m
42 Stefan Hula Polska 69,0 92,5m
Źródło artykułu: