KokpitKibice
  • Zimowe

Żużlowcy z Danii wydali oświadczenie w sprawie krajowych kwalifikacji do GP

Duńscy żużlowcy podtrzymują swoje stanowisko w sprawie bojkotu krajowych eliminacji do Grand Prix 2017, które odbędą się w Esbjerg. Związek zapowiada spotkanie.

Radosław Wesołowski
Michael Jepsen Jensen WP SportoweFakty / Jarek Pabijan / Michael Jepsen Jensen

W swoim oświadczeniu Duńczycy podkreślają, że chcą, by wszyscy otrzymali kwalifikacje do Grand Prix w wyniku rywalizacji na torze. - Z tego powodu podtrzymujemy naszą decyzję o nie braniu udziału w eliminacjach w Esbjerg - czytamy w komunikacie Duńczyków, który podpisało 17 żużlowców.

Pierwszy list protestacyjny adresowany do Duńskiego Związku Motorowego podpisało 17 Duńczyków: Bjarne Pedersen, Hans Andersen, Peter Kildemand, Mikkel Michelsen, Mikkel Bech, Ulrich Østergaard, Kenneth Hansen, Leon Madsen, Kenneth Bjerre, Lasse Bjerre, Mads Korneliussen, Patrick Hougaard, Claus Vissing, Rene Bach, Nicolai Klindt, Nikolaj Busk Jakobsen, Anders Thomsen. Pod środowym oświadczeniem podtrzymującym decyzję o bojkocie eliminacji w Esbjerg nie złożył podpisu Kenneth Hansen. Zrobił to za to Kenni Larsen.

Przewodniczący Duńskiego Związku Motorowego w rozmowie z portalem ekstrabladet.dk nie kryje swojego zdziwienia tą decyzją. - Tak, jestem wściekły i zaskoczony. Zgodnie z przepisami nie możemy teraz odwołać dzikiej karty dla Michaela Jepsena Jensena - mówi Jørgen Bitsch. Związek zapowiedział, że jeszcze dziś zostanie wysłane do żużlowców pismo z prośbą o spotkanie. Jeśli zawodnicy się zgodzą, może się ono odbyć już w czwartek.

Przypomnijmy, że konflikt na linii żużlowcy - związek motorowy powstał w wyniku przyznania Michaelowi Jepsenowi Jensenowi dzikiej karty. Pozostali zawodnicy mają stanąć do walki o 5 miejsc dających awans do międzynarodowych kwalifikacji do Grand Prix, które odbędą się w maju. Najpierw ze stanowiska trenera reprezentacji Danii zrezygnował Anders Secher, a potem sami zawodnicy sprzeciwili się decyzji władz żużlowych w Danii. Nie wiadomo jak zakończy się ten konflikt. Obie strony mocno obstają przy swoim.

Polub Żużel na Facebooku
ekstrabladet.dk
  • donny Zgłoś komentarz
    słuszny protest pochwalam aby w polsce umieli sie tak postawic
    • Hampelek Zgłoś komentarz
      komu oni zrobią na złość jak nie pojadą? Tylko sami sobie. Znajdą się chętni na wypełnienie reszty miejsc
      • RECON_1 Zgłoś komentarz
        Zawodnik powinien zdecydowac sam co jest dla niego wazniejsze,polska liga czy eliminacje krajowe,chyba ze na takie chody u siebie ze centrala mu tak pomaga...
        • baraboszkin Zgłoś komentarz
          ...jedynym sensownym rozwiazaniem jest start Jepsena Jensena w piatkowych eliminacjach kosztem meczu w polskiej lidze i powinni to na nim wymusic od razu, a nie dawac mu dzika karte, nSport +
          sie przestraszyli ? Stali Gorzow ? piatek nie jest dniem w ktorym jezdzi nasza liga, to tylko fanaberia telewizji, wiec nieobecnosci powinny byc w tym dniu akceptowalne, Klindt i Bech w piatek maja mecze w Anglii i bez konsekwencji je opuszczaja, zeby wystartowac w eliminacjach i tak samo powinno byc z Jepsenem Jensenem, a Dunczycy woleli poswiecic trenera niz postawic sie naszej telewizji czy klubowi (?), na przyszlosc - niech nasza telewizja wezmie pod uwage, ze gdzie indziej tez sie jezdzi na zuzlu i jesli chce sie transmisji w piatek to wypada sprawdzic, czy z czyms to nie koliduje... bo beda konflikty, a wzajemny szacunek jest najwazniejszy...
          • Kizomba Zgłoś komentarz
            Gdzie podpisy Iversena, Kildemanda, Pedersena, Larsena?
            • Rychu GKM Zgłoś komentarz
              Stal Gorzów powinna wydać oświadczenie , że MJJ nie jest przewidziany do skłądu na ten dzień i zastąpi go Gapiński, a Jensen może spokojnie jechać w eliminacjach. No chyba, że , aż
              tak się nas boją , że jego występ jest im bardzo niezbędnie koniecznie potrzebny do odniesienia zwycięstwa
              • Marta Kałuża Zgłoś komentarz
                Kenni Larsen nie złożył podpisu. Hansen podpisał.
                • StGforever To moja drużyna Zgłoś komentarz
                  Kur..tka , sami znawcy regulaminów wszelakich tu sie chyba zlecieli... Co jeden to mądrzejszy.....
                  • sympatyk żu-żla Zgłoś komentarz
                    Zawsze musi się znaleźć czarna owca,
                    • Anteqa Zgłoś komentarz
                      A Rasmus Jensen się nie podpisał? To gówniany Duńczyk z niego ;)
                      • Anty Asfalt Zgłoś komentarz
                        Jak to mawiał duński klasyk -"Klawo jak cholera" :) I nasuwa mi się stwierdzenie że każdy żużlowy kraj ma swoich Kowalskich i Stepniewskich :)
                        • Bezwzględny Zgłoś komentarz
                          W pierwszym artykule na ten temat było napisane, że do otrzymania dzikiej karty potrzebna jest zgoda trenera reprezentacji, a ten zgody przecież nie dał.... tymczasem z tego co mówią