Kokpit Kibice
Relacje na żywo
  • wszystkie
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Żużel
  • Koszykówka
  • Piłka ręczna
  • Skoki narciarskie
  • Tenis

Karny Jakuba Błaszczykowskiego powinien zostać powtórzony? Sędzia popełnił błąd

Niestrzelony rzut karny Jakuba Błaszczykowskiego przesądził o odpadnięciu Polski w finałów mistrzostw Europy we Francji. Okazuje się jednak, że sędzia mógł popełnić błąd przy "11" polskiego pomocnika.
Waldemar Ossowski
Waldemar Ossowski
PAP/EPA / EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

W momencie wykonywania karnego przez Jakuba Błaszczykowskiego bramkarz Portugalii nie stał na linii bramkowej, jak nakazują przepisy. Te zostały nieco zmodyfikowane przed samym Euro 2016 przez Międzynarodową Radę Piłkarską i weszły w życie 1 czerwca.

Według oficjalnych reguł sędzia nie może uznać "11", jeżeli piłkarz, który rozpocznie bieg, zatrzyma się przed piłką. Wtedy również arbiter jest zobowiązany upomnieć piłkarza. To samo tyczy się bramkarza, który w momencie oddawania strzału powinien znajdować się na linii bramkowej. Jeśli popełni przewinienie, karny powinien być powtórzony, a sędzia musi pokazać mu żółtą kartkę. 

W związku z tą sprawą postanowiliśmy dokładnie prześledzić serię rzutów karnych w meczu Polski z Portugalią. Okazało się, że Rui Patricio przed uderzeniem Błaszczykowskiego faktycznie wyszedł za linię, po czym obronił karnego, który przesądził o porażce Biało-Czerwonych. 

To zdjęcie po części pokazuje tę sytuację:

EPA/MIGUEL A. LOPES EPA/MIGUEL A. LOPES
Na zdjęciu widać, że Patricio wybija się do interwencji z lewej nogi, która jest postawiona wyraźnie za białą linią. Lepiej całą sytuację pokazują powtórki telewizyjne. 

W związku z błędem sędziego Felixa Brycha wśród polskich kibiców rozgorzała dyskusja, czy rzut karny powinien zostać wykonany ponownie. O powtórzeniu meczu nie ma już jednak mowy, zwłaszcza że reprezentacja Adama Nawałki nie wniosła oficjalnego protestu do UEFA, a piłkarze dzień po odpadnięciu z turnieju wrócili do kraju.

Co ciekawe, nie jest to pierwszy tego typu błąd sędziego na mistrzostwach we Francji. Podobna sytuacja miała miejsce w meczu grupy D pomiędzy Chorwacją a Hiszpanią (2:1). Wówczas w 70. minucie gry przy stanie 1:1 sędzia Bjorn Kuipers podyktował "11" dla Hiszpanów. Strzał Sergio Ramosa z rzutu karnego wybronił Danijel Subasić, który wyszedł przed bramkę na niemal 2 metry. W tym przypadku karny powinien zostać powtórzony, co dobitnie sugerował arbitrowi m.in. Iker Casillas.


Źródło: oficjalny kanał Opel Polska

Advertisement Advertisement
Advertisement Advertisement

Czy karny wykonywany przez Jakuba Błaszczykowskiego powinien być powtórzony?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Polub Piłkę Nożną na Facebooku
Zgłoś błąd
inf. własna

Komentarze (85):

Zobacz więcej komentarzy (72)
Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
×
Sport na ×