Lawina domysłów po śmierci sportsmenki. Odżywki i dieta nie mogą wywołać raka

Kinga Kęsik zmarła w poniedziałek, chorowała na raka żołądka. Po jej śmierci pojawiło się wiele komentarzy, między innymi takie, że winna mogła być dieta i stosowane odżywki.

Łukasz Witczyk
Łukasz Witczyk
Kinga Kęsik Materiały prasowe / twitter.com/KWPwBydgoszczy / Na zdjęciu: Kinga Kęsik
Śmierć 32-letniej Kingi Kęsik była szokiem. Spełniała swoje marzenia, była wicemistrzynią świata w fitnessie sylwetkowym. Wydawało się, że świat stał przed nią otworem. Jednak wszystkie plany runęły, gdy usłyszała diagnozę lekarza: zaawansowane stadium nieoperacyjnego raka żołądka. To brzmiało jak wyrok śmierci.

Kęsik wiedziała, że nie wyjdzie z tego. Przygotowywała sprawy związane z własnym pogrzebem. W poniedziałek przegrała walkę z chorobą.

W internetowych komentarzach pod informacją o śmierci zawodniczki pojawiło się wiele słów wsparcia i kondolencji. Były też opinie, że przyczyną choroby mogła być stosowana dieta i zażywane odżywki, dzięki którym sylwetka Kęsik była imponująca.

- Raczej nie jest to możliwe. Dieta nie ma zbyt dużego wpływu na powstanie raka żołądka. Ma znaczenie w trakcie leczenia - powiedziała nam gastroenterolog Iwona Firek-Matejek. - Rak żołądka ma podłoże genetyczne. Rzadko zdarza się u młodych osób. Są narody, jak Japończycy czy Chińczycy, które częściej chorują na raka żołądka niż Europejczycy. Jest to uwarunkowane genetycznie. Wpływ diety jest praktycznie żaden - dodała.

- Pewne czynniki mogą sprzyjać rozwojowi komórek rakowych - mówi z kolei Aleksandra Dejewska, właścicielka Efyra Centrum Dietetyki i Szkoleń. - Dieta, styl życia, to czy dana osoba miała dużo stresu, ma wpływ na stan zdrowia. Kulturyści z reguły stosują hormony, a zaburzenie gospodarki hormonalnej organizmu jest niebezpieczne. Te osoby używają najczęściej hormonu wzrostu i testosteron. Stosują na ogół dietę białkowo-tłuszczową, w której przeważają tłuszcze zwierzęce. Są badania, które wskazują, że przebiałkowana dieta (w której jest mało warzyw i owoców, produktów pełnoziarnistych oraz tłuszczy roślinnych - przyp. red.) może przyczyniać się do rozwoju raka. Ale zła dieta nie jest jedynym czynnikiem, dużo zależy od predyspozycji zdrowotnych osoby, czy są one grupie ryzyka zachorowań na raka - dodaje Dejewska.

Rak żołądka to jeden z najczęściej wykrywanych nowotworów w Polsce. Jest to uleczalna choroba, ale tak jak w innych przypadkach - im wcześniej wykryje się zmiany, tym większa szansa na powrót do zdrowia. Przyczyn zachorowania jest wiele. Najczęściej są to jednak predyspozycje genetyczne.

Można wykluczyć, że stosowane odżywki spowodowały zachorowanie na raka. - Nie ma żadnych badań retrospektywnych, które potwierdzałyby i identyfikowały jakieś substancje, które mają na to wpływ. Wiemy, że palenie papierosów ma wpływ na rozwój raka żołądka, ale nie jest przyczyną. Być może taka dieta mogłaby mieć wpływ na przyspieszenie rozwoju choroby, ale wątpię, by miało to wpływ na inicjację raka żołądka. Takich badań nie ma - oceniła Firek-Matejek.

Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
×