Kokpit Kibice
Relacje na żywo
  • wszystkie
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Żużel
  • Koszykówka
  • Piłka ręczna
  • Skoki narciarskie
  • Tenis

Lawina domysłów po śmierci sportsmenki. Odżywki i dieta nie mogą wywołać raka

Kinga Kęsik zmarła w poniedziałek, chorowała na raka żołądka. Po jej śmierci pojawiło się wiele komentarzy, między innymi takie, że winna mogła być dieta i stosowane odżywki.
Łukasz Witczyk
Łukasz Witczyk
Kinga Kęsik Materiały prasowe / twitter.com/KWPwBydgoszczy / Na zdjęciu: Kinga Kęsik

Śmierć 32-letniej Kingi Kęsik była szokiem. Spełniała swoje marzenia, była wicemistrzynią świata w fitnessie sylwetkowym. Wydawało się, że świat stał przed nią otworem. Jednak wszystkie plany runęły, gdy usłyszała diagnozę lekarza: zaawansowane stadium nieoperacyjnego raka żołądka. To brzmiało jak wyrok śmierci.

Kęsik wiedziała, że nie wyjdzie z tego. Przygotowywała sprawy związane z własnym pogrzebem. W poniedziałek przegrała walkę z chorobą.

W internetowych komentarzach pod informacją o śmierci zawodniczki pojawiło się wiele słów wsparcia i kondolencji. Były też opinie, że przyczyną choroby mogła być stosowana dieta i zażywane odżywki, dzięki którym sylwetka Kęsik była imponująca.

- Raczej nie jest to możliwe. Dieta nie ma zbyt dużego wpływu na powstanie raka żołądka. Ma znaczenie w trakcie leczenia - powiedziała nam gastroenterolog Iwona Firek-Matejek. - Rak żołądka ma podłoże genetyczne. Rzadko zdarza się u młodych osób. Są narody, jak Japończycy czy Chińczycy, które częściej chorują na raka żołądka niż Europejczycy. Jest to uwarunkowane genetycznie. Wpływ diety jest praktycznie żaden - dodała.

- Pewne czynniki mogą sprzyjać rozwojowi komórek rakowych - mówi z kolei Aleksandra Dejewska, właścicielka Efyra Centrum Dietetyki i Szkoleń. - Dieta, styl życia, to czy dana osoba miała dużo stresu, ma wpływ na stan zdrowia. Kulturyści z reguły stosują hormony, a zaburzenie gospodarki hormonalnej organizmu jest niebezpieczne. Te osoby używają najczęściej hormonu wzrostu i testosteron. Stosują na ogół dietę białkowo-tłuszczową, w której przeważają tłuszcze zwierzęce. Są badania, które wskazują, że przebiałkowana dieta (w której jest mało warzyw i owoców, produktów pełnoziarnistych oraz tłuszczy roślinnych - przyp. red.) może przyczyniać się do rozwoju raka. Ale zła dieta nie jest jedynym czynnikiem, dużo zależy od predyspozycji zdrowotnych osoby, czy są one grupie ryzyka zachorowań na raka - dodaje Dejewska.

Rak żołądka to jeden z najczęściej wykrywanych nowotworów w Polsce. Jest to uleczalna choroba, ale tak jak w innych przypadkach - im wcześniej wykryje się zmiany, tym większa szansa na powrót do zdrowia. Przyczyn zachorowania jest wiele. Najczęściej są to jednak predyspozycje genetyczne.

Można wykluczyć, że stosowane odżywki spowodowały zachorowanie na raka. - Nie ma żadnych badań retrospektywnych, które potwierdzałyby i identyfikowały jakieś substancje, które mają na to wpływ. Wiemy, że palenie papierosów ma wpływ na rozwój raka żołądka, ale nie jest przyczyną. Być może taka dieta mogłaby mieć wpływ na przyspieszenie rozwoju choroby, ale wątpię, by miało to wpływ na inicjację raka żołądka. Takich badań nie ma - oceniła Firek-Matejek.

Polub SportoweFakty na Facebooku
Zgłoś błąd
inf. własna
Komentarze (16):
  • Malwina Rulewska Zgłoś komentarz
    Z ciekawości zerknęłam do literatury i tam jest jak wół napisane, że dieta wpływa na rozwój tego typu raka (konserwanty, dużo soli, wędzenie, dużo białka itd.), więc nie wiem skąd
    Czytaj całość
    ta pani dr czerpie informacje. I jak najbardziej są badania w tej materii. A czynnik genetyczny do 15%, więc czy w rodzinie pani Kingi ktoś miał tego raka?
    • Stanisław Karpiński Zgłoś komentarz
      Kinga,jesteś już po Tamtej stronie,USCISKAJ Moja najukochańsza Siostrę Renate i moja Najlepszą Przyjaciółkę Beatę. Były od Ciebie starsze tu na Ziemi o 10 lat. Idź Skarbie w Tamtą
      Czytaj całość
      Stronę gdzie One już Są.
      • tylko stare tłumiki Zgłoś komentarz
        to, że nie ma takich badań to nie znaczy, że można to wykluczyć. specjaliści sponsorowani
        • mautek Zgłoś komentarz
          kurcze skończcie już z tą babą umarła i już wielu ludzi codziennie umiera a tu jeden i ten sam artykuł od kilku dni sranie w banie tratatata
          • Marek Kubasiewicz Zgłoś komentarz
            Tylko i wyłącznie przez używki diety, to pustoszenie organizmu i pani Kinga to świadomie robiła zniszczyła tym całą odporność organizmu na choroby, mój bardzo dobry przyjaciel i
            Czytaj całość
            lekarz internista neurolog mówił że nic człowieka tak nie zabija jak terazniejsze odżywianie się bo właśnie z tymi różnymi wzmacniaczami ulepszaczami do organizmu przedostają się śmiertelne zarazki które wywołują różne choroby i nie organizm się uodparnia tylko właśnie te zarazki chorobowe i leczenie ich to jest walka z wiatrakami zawsze z góry skazana na przegranie wcześniej czy pózniej, bo to jest tak zwane samo wyniszczenie organizmu osłabionego tu lekarstwa tylko rozpętowywują większą wojnę w organizmie.
            • Paweł - słowo Boże Zgłoś komentarz
              Taka była wola Nieba, z nią się ZAWSZE zgodzić trzeba. Wszelki bunt przeciw Woli Bożej pochodzi z piekła. Kto ,jak Maryja Panna umie powiedzieć w każdej chwili życia - oto ja
              Czytaj całość
              służebnica Twoja /sługa Twój/, niech mi się stanie wedle TWOJEJ WOLI.... Kto tak potrafi ???
              • fan UL Zgłoś komentarz
                Znam ludzi którzy od 10 lat piją denaturat i nawet zgagi nie mają więc nie mówcie mi, że odżywki i dieta zniszczyły jej żołądek...
                • Andrzej Gawlik Zgłoś komentarz
                  Ładowanie chemii w jedzenie nie ma oczywiście żadnych związków z uszkodzeniami genotypu. Ile można słuchać takich bredni pisanych na zamówienie. Biurokraci unijni sami nie wymyślili
                  Czytaj całość
                  że wędzenie wędlin jest szkodliwe a pakowanie do nich chemii i malowanie farbą zdrowe. To naukowcy i lekarze pracujący dla koncernów wylobbowali takie rozwiązania. Jedźmy plastik to niedługo wymrzemy całkiem.
                  • Jarosław Jaskierski Zgłoś komentarz
                    A czy ktoś bada suplementy diety co to jest ? Lek wymaga 7 lat badań a suplement nie i tak naprawdę nikt nie wie co tam się znajduję. Ktoś kto wypowiada się o właściwościach
                    Czytaj całość
                    suplementów diety ośmiesza się ponieważ nie wie co w nich się znajduje.
                    • Leon Henker Zgłoś komentarz
                      Lobby farmakologiczne i suplementowe w natarciu......
                      • Zbyszek Malita Zgłoś komentarz
                        najlepiej i najprościej to zwalić na przodków -- predyspozycje genetyczne.
                        • Grazyna Kepinska Zgłoś komentarz
                          "Łyżką kopiemy sobie grób" SENEKA
                          • Grzegorz Pruchniak Zgłoś komentarz
                            fitness to nie kulturystyka jak mniemam to po co za przykład podawać specyfiki stosowane w kuturystyce?
                            Zobacz więcej komentarzy (3)
                            Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
                            ×