Zmiany w PZHL-u! Pysz odwołany ze stanowiska trenera, nowi działacze w związku

Zdjęcie okładkowe artykułu:
zdjęcie autora artykułu

21 czerwca w Katowicach odbyło się posiedzenie Zarządu Polskiego Związku Hokeja na Lodzie. Odwołano na nim dotychczasowego trener kadry, Wiktora Pysza. Jego zastępcą może być trener z zagranicy.

W tym artykule dowiesz się o:

Zarząd PZHL odwołał Wiktora Pysza z funkcji trenera hokejowej reprezentacji Polski. Do Związku wpływają już oferty trenerów zagranicznych. Nowy szkoleniowiec hokejowej reprezentacji Polski zostanie powołany w ciągu najbliższych tygodni.

Zbigniew Stajak został nowym Sekretarzem Generalnym PZHL. Jego poprzednik Marek Bykowski został odwołany ze stanowiska. Nowy sekretarz pracował już wcześniej w biurze PZHL gdy za kadencji Prezesa PZHL Zenona Hajdugi pełnił funkcję trenera-koordynatora ds. młodzieży.

Marian Pysz został odwołany z funkcji Kierownika Wyszkolenia PZHL. Jego następcą został Tomasz Rutkowski, były wieloletni trener młodzieżowych reprezentacji Polski.

Przewodniczącym Wydziału Gier i Dyscypliny pozostał Bogdan Terlecki, nowym szefem sędziów będzie Wojciech Mądrala z Gdańska, na czele Wydziału ds. Polskiej Ligi Hokejowej stanie Dariusz Domogała, a szefem Wydziału Szkolenia będzie Adam Zięba.

W komisjach związkowych na przewodniczących wybrano: Komisja Młodzieżowa:

Włodzimierz Urbańczyk Komisja ds. Obiektów i Sprzętu:

Ryszard Kowalówka Komisja Odwoławcza:

Kazimierz Szynal Komisja ds. hokeja kobiet:

Marta Zawadzka Komisja ds. hokeja amatorskiego (nowa):

Patryk Rokicki Komisja ds. licencji klubowych:

Dawid Chwałka Komisja ds. oldboyów:

Marek Batkiewicz Związkowy Sąd Polubowny:

Piotr Demiańczuk

Członkowie Zarządu podjęli decyzję, że turniej prekwalifikacji kobiet do Zimowych IO Soczi 2014 odbędzie się pod koniec września 2012 roku w Jastrzębiu-Zdroju.

W sezonie 2012/13 w rozgrywkach PLH w drużynie może występować sześciu zawodników zagranicznych. W I lidze hokejowej w sezonie 2012/13 może występować trzech obcokrajowców (zgodnie z wcześniejszymi informacjami, jakie PZHL przekazywał do klubów), a w kolejnych sezonach żaden. Bramkarz zagraniczny, zarówno w PLH jak i I lidze, liczony będzie jako jeden zawodnik z pola.

Sezon 2012/13 w Polskiej Lidze Hokejowej rozpocznie się 9 września br. Oficjalną inauguracją będzie spotkanie w Katowicach, gdzie beniaminek HC GKS zmierzy się z mistrzem Polski z Sanoka. Mecze PLH w sezonie 2012/13 odbywać będą się w piątki i niedziele.

Zmiany przynależności klubowej zawodników w sezonie 2012/13 mogą następować do 31 stycznia br.

W meczu PLH w jednej drużynie musi występować minimum czterech zawodników młodzieżowych (w I lidze pięciu). W drużynie I ligi może występować max. pięciu zawodników powyżej 35. roku życia.

Od sezonu 2012/13 we wszystkich kategoriach rozgrywkowych kluby nie będą rozliczać się finansowo z sędziami po meczach, tylko wpłacać na początku miesiąca ustaloną sumą na konto.

Kolejne posiedzenie Zarządu odbędzie się 9 lipca br.

Źródło artykułu: