Mocne stanowisko Polskiego Komitetu Paraolimpijskiego przed igrzyskami

Przed rozpoczęciem zimowych paraigrzysk w Pekinie Komitety Paraolimpijskie Litwy, Łotwy, Estonii i Polski wystosowały wspólne oświadczenie. "Rosja zagraża nie

tylko Ukrainie, ale całemu demokratycznemu światu" - napisano.

Piotr Bobakowski
oficjalna maskotka igrzyska paraolimpijski w Pekinie Getty Images / Kevin Frayer / Na zdjęciu: oficjalna maskotka igrzyska paraolimpijski w Pekinie
"Jesteśmy głęboko zaniepokojeni agresją Rosji na Ukrainę i jej mieszkańców. Rosja i Białoruś naruszyły wszystkie zasady humanitarne i rozejm olimpijski, a Rosja zagraża nie tylko Ukrainie, ale całemu demokratycznemu światu. Rosja w przerażający sposób naruszyła zasady rozejmu olimpijskiego" - czytamy w oświadczeniu zamieszczonym na stronie paralympic.org.pl.

Komitety Paraolimpijskie Litwy, Łotwy, Estonii i Polski (PKPar) wypracowały wspólne stanowisko ws. sytuacji na Ukrainie, która została w bestialski sposób napadnięta przez reżim Władimira Putina. Apel jest skierowany do Międzynarodowego Komitetu Paraolimpijskiego.

Prezesi ww. Komitetów, Monika Haukanomm, Mindaugas Bilius, Daida
Dadzite i Łukasz Szeliga, wezwali światowe władze do nałożenia sankcji na Komitety Paraolimpijskie Rosji i Białorusi - bezterminowo lub przynajmniej do końca agresji na Ukrainie.

"Potrzebne są natychmiastowe działania w ramach zdecydowanej reakcji demokratycznego świata na agresję Rosji na naród ukraiński i jej poszanowania dla rozejmu olimpijskiego. Musimy także dać delegacji ukraińskiej drogę do Zimowych Igrzysk w Pekinie 2022. Wzywamy wszystkie kraje do natychmiastowej pomocy humanitarnej i finansowej dla ukraińskich sportowców" - zaapelowano.

W piątek (25 lutego) MKOl wezwał do odwołania lub przeniesienia wszystkich imprez sportowych planowanych w Rosji i na Białorusi. XIII Zimowe Igrzyska Paraolimpijskie odbędą się w stolicy Chin - Pekinie w dniach 4-13 marca 2022 r.

Pomoc dla Ukrainy. Tak można wesprzeć naszych sąsiadów

Zobacz:
Szwecja idzie w ślady Polski. Stanowczy komunikat
Co z zawodami w Rosji i na Białorusi? MKOl zajmuje stanowisko

ZOBACZ WIDEO: #dziejesiewsporcie: w tej roli Lewandowskiego jeszcze nie widzieliśmy. Co on trzyma w dłoni?