Kokpit Kibice
Relacje na żywo
  • wszystkie
  • Piłka Nożna
  • Siatkówka
  • Żużel
  • Koszykówka
  • Piłka ręczna
  • Tenis
  • Zimowe

PLK: kuriozalna sytuacja w meczu Polpharma - Siarka

Siarka Tarnobrzeg zdobyła punkty w meczu z Polpharmą Starogard Gdański, mimo że na parkiecie przebywał tylko jeden gracz z polskim paszportem. Po chwili sędziowie dostrzegli błąd, ale punktów nie cofnęli. Czy podjęli właściwą decyzję?
Karol Wasiek
Karol Wasiek
WP SportoweFakty

Sytuacja miała miejsce w połowie pierwszej kwarty. Zbigniew Pyszniak zdecydował się na zmianę: Tomasza Wojdyłę zastąpił Darien Nelson-Henry. Szkoleniowiec Siarki Tarnobrzeg nie zauważył jednak, że na parkiecie pozostał tylko jeden Polak - Krzysztof Jakóbczyk.

Tego przewinienia nie zauważyli jednak sędziowie, którzy puścili grę. Punkty zdobył Travis Releford i goście odjechali na cztery punkty przewagi (14:10).

Po tej akcji rozległ się gwizdek jednego z sędziów. Grę zatrzymano. Sztab szkoleniowy Polpharmy zgłosił komisarzowi, że w ekipie Siarki na parkiecie przebywał tylko jeden gracz z polskim paszportem.

Po konsultacji sędziów z komisarzem przyznano rację gospodarzom, którzy wykonali jeden rzut osobisty. Michael Hicks przestrzelił. Punktów tarnobrzeżanom jednak nie zabrano. Czy w tym momencie sędziowie popełnili błąd?

- Regulacje PLK nie przewidują anulowania punktów w takiej sytuacji. Karą jest faul techniczny dla trenera i ta kara została zastosowana. Mówi o tym pkt. 7.5.2 Zasad Rozgrywania Meczu - tłumaczy Wojciech Robiński, Manager ds. sportowych PLK SA.

Polpharma Starogard Gdański pokonała Siarkę Tarnobrzeg 86:78.

ZOBACZ WIDEO Borussia - Legia. Jakub Czerwiński: Borussia zagrała kosmiczny mecz

Czy przepis o dwóch Polakach na parkiecie powinien zostać zmieniony?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Polub Koszykówkę na Facebooku
Zgłoś błąd
inf. własna
Komentarze (2):
  • xTheLongest Zgłoś komentarz
    Według przepisów jest to pomyłka niemożliwa do naprawienia. Sędziowie zauważyli to po fakcie i mogli przyznać dacha, 1rzut wolny i piłkę z środka. Wszystko zgodnie z przepisami,
    Czytaj całość
    chociaż pomyłka okropna, ale zdarza się niestety.....
    • yokoyoko Zgłoś komentarz
      ciekawy wynik sondy - Wy na serio chcecie aby ten przepis o dwóch PL-passach nadal obowiązywał w naszej lidze?
      Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
      ×
      Sport na ×