Zespół Energi Czarnych Słupsk w półfinale PLK przegrał z Polskim Cukrem 0:3. Torunianie z każdym meczem wyglądali coraz lepiej, z kolei po słupszczanach było widać, że w poprzedniej serii z Anwilem Włocławek dali z siebie wszystko. Wygrali 3:2, ale na Twarde Pierniki zabrakło im sił.
- Polski Cukier Toruń w tej serii był na pewno lepszym zespołem i w pełni zasłużył na awans do wielkiego finału PLK. Próbowaliśmy, staraliśmy się, ale mieliśmy swoje limity i ograniczenia. Zabrakło nam sił - przyznaje Roberts Stelmahers, szkoleniowiec słupskiego zespołu.
W trzecim spotkaniu tej serii Polski Cukier wygrał w Gryfii 65:52. Praktycznie ani przez moment zwycięstwo gości nie było zagrożone. Torunian do sukcesu poprowadził Obie Trotter (16 punktów), Krzysztof Sulima (13) i Kyle Weaver (11, 10 zbiórek).
- Polski Cukier pokazał, że jest bardzo dobrym zespołem. Torunianie byli lepsi od nas, zagrali trzy świetne mecze. Zatrzymali nas w Gryfii na 52 punktach. To świadczy o tym, że byli znakomicie przygotowani. My możemy chodzić z podniesioną głową, bo zrobiliśmy coś naprawdę dużego. Uważam, że z Anwilem straciliśmy nieco za dużo sił - tłumaczy z kolei Mantas Cesnauskis.
ZOBACZ WIDEO Świetny mecz Napoli, grał Zieliński. Zobacz skrót spotkania z Fiorentiną [ZDJĘCIA ELEVEN]
Łotewski szkoleniowiec Energi Czarnych chwali swoich zawodników. Jest dumny z ich postawy w tym sezonie. Mimo ogromnych problemów wokół klubu udało się stworzyć drużynę, która walczy i jest groźna dla każdego w PLK. O tym na własnej skórze przekonał się Anwil Włocławek, lider rozgrywek po sezonie zasadniczym.
- Jestem dumny z moich zawodników, którzy nie przez przypadek znaleźli się w najlepszej czwórce zespołów w PLK. Inni już dawno są na rybach, a my dalej gramy i mamy szansę na brązowy medal. Na pewno damy z siebie wszystko - mówi Roberts Stelmahers.
Słupszczanie na razie nie znają rywala w walce o brąz. W drugiej parze półfinału Stelmet BC prowadzi z BM Slam Stalą 2:1.
Nie wiem co sobie myślał twierdząc przed półfinałem, że nie ma mowy o jakimkolwiek zmęczen Czytaj całość