35-letni Yohan Blake, który kilka miesięcy temu ogłosił zakończenie sportowej przygody, otworzył winiarnię i restaurację specjalizującą się w stekach - Butcher’s Barrel. Lokal oferuje także dania kuchni karaibskiej, w tym tradycyjne potrawy jamajskie, zaspokajając różnorodne podniebienia gości.
- Wiedziałem od zawsze, że po zakończeniu kariery chcę robić coś innego - cytuje Blake'a Polska Agencja Prasowa za portalem "News Miami". - Mówiłem przyjacielowi, że marzę o tym, by usiąść we własnej restauracji, delektować się dobrą kuchnią i obserwować zadowolonych ludzi cieszących się jedzeniem. Wszyscy myśleli, że zostanę komentatorem sportowym, bo mam ogromną wiedzę o lekkoatletyce, której poświęciłem 20 lat. Ja jednak chciałem spełnić inne marzenie - dodał biegacz.
W szczytowej formie Blake był w 2012 roku, kiedy osiągnął drugi najlepszy wynik w historii na 100 m (9,69 s) i 200 m (19,26 s). Podczas igrzysk olimpijskich w Londynie zdobył złoty medal w sztafecie 4x100 m oraz dwa srebrne w biegach na 100 i 200 m, ustępując jedynie swojemu rodakowi, legendarnemu Usainowi Boltowi.
- To nie tylko miejsce dla miłośników wina i steków - oferujemy różnorodne dania, by każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Atmosfera jest przyjemna i spokojna, a ludzie są tu bardzo życzliwi. Kocham to, co robię - zaznaczył Blake.
W menu restauracji znajdują się m.in. kotlety jagnięce z hummusem z czerwonej papryki i chlebem pita, "Rasta Pasta" z krewetkami w sosie śmietanowym czy tradycyjny jamajski "szarpany" kurczak z płatkami wołowiny, smażonymi bananami, ryżem i fasolą.
ZOBACZ WIDEO: #dziejesiewsporcie Sabalenka wyprzedziła Świątek. Otrzymała po tym prezent