WP SportoweFakty.wp.pl – wiadomości sportowe, relacje live, wyniki meczów

Kokpit Kibice
Zobacz drużynę
  • Zobacz drużynę
  • Grupa A
  • Grupa B
  • Grupa C
  • Grupa D
  • Grupa E
  • Grupa F
  • Grupa G
  • Grupa H

Mundial 2018. Polska - Senegal: sędzia skrzywdził Biało-Czerwonych? "Nie było błędu. To szukanie kwadratowych jaj"

Sławomir Stempniewski nie ma wątpliwości: Nawaf Shukralla nie popełnił błędu, uznając gola M'Baye Nianga na 2:0 dla Senegalu. - Nie ma mowy o kontrowersji, a co dopiero o błędzie. To szukanie kwadratowych jaj - mówi nam sędziowski ekspert.
Maciej Kmita
Maciej Kmita
PAP / Bartłomiej Zborowski / Na zdjęciu: Nawaf Shukralla

Sytuacja z 60. minuty wzbudziła wiele kontrowersji. Odzyskaną w kole środkowym piłkę Grzegorz Krychowiak postanowił wycofać w kierunku Jana Bednarka i Wojciecha Szczęsnego, ale zagrał tak niechlujnie, że futbolówka wylądowała między obrońcą a bramkarzem. Przejął ją M'Baye Niang, który następnie minął Szczęsnego i uciekł Bednarkowi, by po chwili posłać piłkę do pustej bramki.

Polacy mieli pretensje do sędziego Nawafy Shukralli o to, że Niang, który chwilę wcześniej opuścił plac gry, by skorzystać z pomocy sztabu medycznego, został wpuszczony na boisko akurat w tym momencie. Bednarek nie spodziewał się powrotu Senegalczyka i myślał, że piłka padnie łupem Szczęsnego, ale nadciągający ze skrzydła Niang okazał się szybszy od polskiego bramkarza, a zdezorientowany obrońca nie zdążył zareagować.

Według Eduardo Iturralde Gonzaleza, emerytowanego sędziego piłkarskiego, rekordzisty La Liga pod względem prowadzonych w niej spotkań, który w czasie MŚ 2018 komentuje dla radia "Cadena SER" pracę arbitrów, sędzia z Bahrajnu popełnił błąd, którym skrzywdził Biało-Czerwonych. "Nie może pozwolić na to, aby wpuścić piłkarza na boisko w takim momencie, Polacy grali ze świadomością, jakby z tyłu nie było żadnego rywala" - powiedział Hiszpan.

Z taką interpretacją sytuacji nie zgadza się jednak Sławomir Stempniewski. Zdaniem byłego szefa Kolegium Sędziów PZPN, który od lat komentuje pracę arbitrów na antenie telewizji "Canal+", Shukralla nie popełnił błędu.

- Nie ma mowy o kontrowersji, a co dopiero o krzywdzącym błędzie - mówi nam Stempniewski, dodając: - Sędzia wpuścił senegalskiego zawodnika na boisko w neutralnym miejscu i w momencie, w którym piłka była w posiadaniu Polaków. Trudno oczekiwać od sędziego, że przewidzi tak fatalne zagranie polskiego piłkarza. Nie można mieć do sędziego żadnych pretensji. To szukanie kwadratowych jaj.

Wodą na młyn dla krytyków sędziego z Bahrajnu jest to, że sam Shukralla nie wykonał wyraźnego gestu zapraszającego Nianga na boisko. - Władzę, jeśli chodzi o wpuszczanie zawodników na boisko, ma oczywiście sędzia główny, ale przypominam, że sędziowie mają system komunikacji i sędzia główny nie musi wykonywać żadnych gestów - wystarczy, że werbalnie poinformuje technicznego, że może wpuścić zawodnika na boisko. To wystarczy - tłumaczy Stempniewski.

ZOBACZ WIDEO Mundial 2018. Polska - Senegal. Ostry komentarz prosto z Moskwy. "Drżę przed niedzielnym spotkaniem"

Czy sędzia skrzywdził Polskę w meczu z Senegalem?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Polub Piłkę Nożną na Facebooku
Zgłoś błąd
inf. własna

Komentarze (22):

[ Anuluj ] Odpowiadasz na komentarz:

Dowiedz się jak umieszczać linki od tagów, pogrubiać tekst, itp.
  • Kasyx 0
    Piłka wybita przez Pazdana, była kilka metrów w górze i wtedy sędzia dał znak, że Senegalczyk może wejść na boiska.
    Miłego
    Artt Pilke mial Senegalczyk... zegnam bo szkoda czasu:)))
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
  • Artt 0
    Pilke mial Senegalczyk... zegnam bo szkoda czasu:)))
    Kasyx W chwili kiedy sędzia główny dał znak Senegalczykowi, że może wejść na boisko, piłka była wysoko w górze. "wy nie potraficie sie juz do zadnego bledu przyznac i brniecie do bulu i w nadzieji..." O co ci chodzi, bo kompletnie nie rozumiem?
    [ pokaż odpowiedzi ] Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
  • theodore boone 0
    Sędzia główny dał wyraźny znak Niangowi i polscy zawodnicy musieli to widzieć bo stali do niego przodem Było to w momencie gdy Senegalczyk wybił piłkę wysoko do góry
    Asser "ale przypominam, że sędziowie mają system komunikacji i sędzia główny nie musi wykonywać żadnych gestów"??? tak on wie ale zawodnicy NIE!!!!!!!
    Odpowiedz Zgłoś Zablokuj
Pokaż więcej komentarzy (19)
Pokaż więcej komentarzy (22)
Pokaż więcej komentarzy (22)
Pokaż więcej komentarzy (22)
Już uciekasz? Sprawdź jeszcze to:
×
Sport na ×