KokpitKibice
  • Zimowe

Polski Związek Podnoszenia Ciężarów wydał oświadczenie w sprawie Adriana Zielińskiego

W środę pojawiły się informacje, jakoby Adrian Zieliński był kolejnym sztangistą, który stosował doping. Polski Związek Podnoszenia Ciężarów wydał w tej sprawie oświadczenie.

Daniel Ludwiński
Adrian Zieliński WP SportoweFakty / Łukasz Trzeszczkowski / Adrian Zieliński
Działacze związku w krótkim komunikacie nie potwierdzają pogłosek na temat Zielińskiego. Według informacji, które w środę podała "Gazeta Pomorska", u 27-letniego sztangisty wykryto doping. Dziennik ma takie wiadomości od podpułkownika Dariusza Bednarka, wiceprezesa CWSZ Zawisza Bydgoszcz.

Polski Związek Podnoszenia Ciężarów zapowiada, że w piątek, a więc w dniu, w którym mają pojawić się oficjalne informacje w tej sprawie, zorganizuje konferencję prasową.

Oto treść oświadczenia PZPC (pisownia oryginalna):

Polski Związek Podnoszenia Ciężarów NIE POTWIERDZA informacji na temat wyników kontroli antydopingowej Adriana Zielińskiego. Nie otrzymaliśmy, żadnego pisma w ww temacie dlatego do czasu ostatecznego wyjaśnienia sprawy nie będziemy jej komentować.

Jednocześnie informujemy, że 12 sierpnia 2016 (piątek) planowana jest konferencja prasowa z Prezesem Polskiego Związku Podnoszenia – Szymonem Kołeckim.

O szczegółach poinformujemy w czwartek.
Izabela Kącka PR&Marketing

ZOBACZ WIDEO Tomasz Zieliński: będę bronił swojego dobrego imienia (źródło TVP)
Polub SportoweFakty na Facebooku
pzpc.pl
  • Danuta Wittich Zgłoś komentarz
    To jest dziwne ,że na tylu sportowców bioracych udział na olimpiadzie tylko u Polaków dopatrzyli się dopingu ! A gdzie pozostali ?? Powinno się przebadac wszystkich zawodników i to
    byłoby sprawiedliwe ! Jeśli nawet jest prawdą, że u Zielińskiego wykryli ten środek , to tylko jedna osoba i przrstańmy robić taką aferę i zajmijmy się tym co jest dobre i piękne w sporcie ! DOŚĆ AFERY PONAD MIARĘ !
    • Roch Kowalski Zgłoś komentarz
      Po co to prezentować wideo jeżeli są blokady licencyjne.
      • piotruspan661 Zgłoś komentarz
        Zle to wygląda. Takie "pogłoski" z reguły się potwierdzają. Swoją drogą Zielińscy mają racją mówiąc - "trzeba być idiotą". Idioci.
        • Józef Szmigielski de Bnin Zgłoś komentarz
          Potwierdzam. Zrobiłbym to samo. Dodatkowo napisałbym do Amerykanskiego zwiazku podnoszenia cieżarów o przeprowadzenie przez nich próby mnie czy mam zawartość zakazanych substancji w moim
          ciele. Zieliński. Jedź do USA i proś ich o miedzynarodową kontrolę. Musisz potwierdzić zawartość poza Polską. Nawet oczyszczenie ciebie w Polsce nie będzie wiarygodne. Idż na badanie międzynarodowe. Tylko miedzynarodowe badanie oczyści cię, idź tam nawet gdybyś coś miał w sobie. Działaj. Wiem, że świństwa dla zniszczenia czyjejś sławy zdarzają się na rynku międzynarodowym. Jeśli sam nie wziąłeś, oczyść moje nazwisko. Polskie.
          • Jan Kalinowski Zgłoś komentarz
            chyba tylko w polsce moze byc taki balagan probki od zawodnikow pobrali w lipcu i co ?dlaczego wynikow nie poznano przed wyslaniem zawodnikow na olimiade a teraz wielki krzyk czy ktos za to
            odpowiada czy po cichu myslano ze moze sie uda?
            • petfinder Zgłoś komentarz
              • Przemysław Franciszek Lewandowski Zgłoś komentarz
                Lubię pisać brutalną prawdę a więc czytajcie.Około 90% ludzi uprawiających sport zawodowo bierze słabsze lub silniejsze "wspomagacze".To że u kogoś akurat wykryją jakiś specyfik
                zależy od szczęścia i sprytu albo jak w polskim i rosyjskim przypadku od politycznych nacisków z góry.Może Polska i Rosja staje się dla kogoś niewygodna???Któż to wie.
                • Macias88Pila Zgłoś komentarz
                  WADA powinna teraz przebadać wszystkich ciężarowców (nawet tych małych Azjatów) i zobaczymy, czy tylko polscy sportowcy są "brudni". Amerykanów w żadnej z dyscyplin nie ruszą, bo
                  przecież firma Nike jest jednym z głównych sponsorów tych igrzysk, prawda? - np. amerykański sprinter Gatlin, który chyba 2 razy był przyłapany a ma brać udział w tej imprezie. Mało który Rosjanin ma kontrakt z jedną z głównych firm-sponsorów Olimpiady, więc WADA wykazała, że tylko u nich jest niedozwolony doping tak powszechny. Tomasz Zieliński taki niewinny? To dlaczego nie przyjeżdżał na zgrupowania. wysyłając tylko coraz to durniejsze zwolnienia?
                  • tiruriru Zgłoś komentarz
                    Każdy sportowiec przed wyjazdem powinien zostać przebadany, nie rozumiem w jaki sposób Tomek Zieliński pojechał do Rio, a z polskich wyników badań wynika, że były one pozytywne. Chore
                    to wszystko. Według mnie coś tu nie gra.
                    • Ben Bernanky Zgłoś komentarz
                      Wielki zawód ? nie poraz pierwszy nie ostatni .A swoją drogą co na to Tusk ? Gdzie są te jego wina ...
                      • Gienka Zgłoś komentarz
                        Kurde Adrian, nie wierzę, niech to nie będzie prawda...
                        • Imisirah Zgłoś komentarz
                          Jak potwierdzą doping u Adriana Zielińskiego to będzie chyba koniec tej dyscypliny w Polsce.