• Zimowe

Minister sportu zareagował na wybór Adama Małysza

Adam Małysz przejął obowiązki Apoloniusza Tajnera i od teraz to on jest najważniejszą osobą w Polskim Związku Narciarskim. Z gratulacjami pospieszył minister sportu - Kamil Bortniczuk.

Marek Bobakowski
Adam Małysz Instagram / Adam Małysz / Na zdjęciu: Adam Małysz
16 lat - tyle Apoloniusz Tajner piastował stanowisko prezesa Polskiego Związku Narciarskiego. 25 czerwca 2022 roku oddał władzę w ręce swojego wychowanka, wielkiego mistrza, "Orła z Wisły" - Adama Małysza (TUTAJ znajdziesz więcej szczegółów >>). Były skoczek otrzymał aż 77 głosów, na 80 możliwych.

- Przede wszystkim będę patrzeć globalnie na sporty zimowe. Skoki są wiodącą dyscypliną, która przynosi dotacje i sponsorów, a więc zrobię wszystko, aby rozwijały się i przynosiły świetne wyniki. Jednak trzeba zauważyć, że na igrzyskach olimpijskich nadzieję na przyszłe sukcesy dały też biegi narciarskie, narciarstwo alpejskie i snowboard. Te dyscypliny też zaczęły się rozwijać. Zacząłem się im jeszcze dokładniej przyglądać - mówił w rozmowie z WP SportoweFakty, jeszcze przed wyborem na prezesa, Małysz (cały wywiad TUTAJ >>).

Nową rolę Małysza skomentował minister sportu, Kamil Bortniczuk. Polityk Zjednoczonej Prawicy opublikował post na Twitterze. Bardzo serdeczny i ciepły dla nowego prezesa.

"Dziś Pan Apoloniusz Tajner, po 16 latach prezesury, przekazał stery PZN w ręce swojego wychowanka, wielkiego mistrza, a od dziś prezesa - Pana Adama Małysza.
To najlepsza z możliwych zmian, gwarantująca kontynuację dotychczasowych prac związku. Gratuluję i dziękuję" - napisał Bortniczuk.

Przypomnijmy, że ostatni sezon dla polskich skoków narciarskich nie był szczególnie udany. Kiepskie wyniki naszych reprezentantów sprawiły, że z pracą pożegnał się Michal Doleżal. Jego następcą na stanowisku selekcjonera został Austriak - Thomas Thurnbichler.

ZOBACZ WIDEO: Pudzianowski pokazał swoje czerwone Porsche. Uśmiejesz się do łez

Oglądaj skoki narciarskie w WP Pilot!
Czy Adam Małysz będzie dobrym prezesem PZN?

Polub Sporty Zimowe na Facebooku
WP SportoweFakty
  • megalanca Zgłoś komentarz
    umrzyj wreszcie
    • Wierzbak Zgłoś komentarz
      W calym sporcie jest tak. Niewykształceni sportowcy zarządzają niewykształconymi sportowcami...
      • hcb Zgłoś komentarz
        wszystko by gralo gdyby nie zdjecie z tym ministrem.To go dyskfalifikuje.
        • Mercier Skuter Zgłoś komentarz
          A to co to jest q..wa jakaś dynastia że oddał władzę w ręce wychowanka ???
          • kubowaty Zgłoś komentarz
            Czy on już jest wieczorowym magistrem po wieczorowej maturze?
            • MACIEK55555 Zgłoś komentarz
              Tak nastapi koniec Polskich skokow.
              • jotwu Zgłoś komentarz
                Widać,że pan minister na sporcie to się w ogóle nie zna.Jak można oczekiwać poprawy po człowieku ,który zawalił szkolenie skoczków i rozwalił dwubój?
                • kler Zgłoś komentarz
                  jako skoczek był kimś jako działacz będzie nikim z dekarza nie zrobisz prezesa wiocha nigdy z niego nie wyjdzie dalej będzie zarozumiałym bucem który wie najlepiej ilu skoczkom zniszczył
                  karierę?
                  • tomas68 Zgłoś komentarz
                    Kolejny "ideał" leci do lepu aby się dodatkowo wypromować.
                    • yes Zgłoś komentarz
                      "Adam Małysz przejął obowiązki Apoloniusza Tajnera" - wybrali Małysza na prezesa. Nie przejął obowiązków Tajnera - skończyły się kadencje Tajnera, wszystko zaczyna się od
                      nowa. Pamiętajcie, że skoki narciarskie są tylko częścią Polskiego Związku Narciarskiego. Ostatnio Małyszowi jako dyrektorowi nie wychodziły wąskie sprawy skoków, a kombinację norweską zupełnie położył... Ciekawe jak będzie naprawiał biegi narciarskie, narciarstwo alpejskie oraz inne składniki? Powinien zrezygnować w udziału w reklamach oraz lansowania siebie, żony, córki i zięcia...